De NKV is een van de oprichters van de World Carillon Federation, de Wereld Federatie van Beiaardiers. Beiaardiers uit 13 landen zijn aangesloten bij de WCF. Het WCF houdt om de drie jaar een wereldcongres in een van de aangesloten landen. Het laatste congres vond plaats in Barcelona in 2017. In 2023 zal wereldcongres van de WCF in Utrecht plaats vinden. De NKV, als nationale organisatie en lid van de WCF, is gastheer van dit congres, dat wordt georganiseerd door de Utrechtse Klokkenspel Vereniging (UKV). Het WCF congres wordt gelijktijdig georganiseerd met het Festival Oude Muziek, 24-28 augustus 2023.

Terugblik 2017

Van 1 t/m 5 juli 2017 vond in Barcelona het negentiende congres van de World Carillon Federation (Beiaard Wereld Federatie) plaats. De stad Barcelona beschikt over een beiaard, op het Palau de Generalitat, de zetel van de Catalaanse regering. De klokken hangen in een open constructie, een soort kroon, die geïnspireerd is door de torens van de naast gelegen kathedraal. De congresgangers konden naar de soloconcerten luisteren op de fraaie monumentale binnenplaats van het Palau de Generalitat , die als luisterplaats diende.

Naast concerten op deze vaste beiaard zijn er ook concerten gegeven op rijdende beiaarden, die speciaal voor dit evenement naar Barcelona waren gebracht. Het rijdende carillon, “Zingende Piano”, dat moet worden  aangepast voor gebruik in kerken en concertzalen, was te horen in  combinatie met een orkest in het  “Auditorium” en in de wereldberoemde kathedraal  “Sagrada Familia “. Het hoogtepunt van dit congres was het concert in de “Sagrada Familia” van een orkest met een rijdende beiaard ”de Zingende Piano”. Een onvergetelijke gebeurtenis!

Op de video, die gemaakt is van het congres, is te zien en te horen dat de rijdende beiaarden ook openluchtconcerten verzorgd hebben in het park bij het Parlement, het Plein voor de kathedraal en op de boulevard van Barcelona. Naast solo concerten op de (rijdende) beiaard waren er concerten te horen van rijdende beiaard in combinatie met orkest, zang, trompet, percussie, kerkklokken,  folkloristische dans, historische reuzen en acrobaten.  Deze concerten wekten verbazing en waardering bij de vele luisteraars, die vaak niet wisten wat ze hoorden en zagen. Op deze wijze werd vorm gegeven aan het congres thema:

 “Het carillon in de 21ste eeuw, van een romantische visie naar een eigentijdse aanpak”. 

Wilt u meer horen en zien van dit bijzondere evenement, zie dan de video hieronder. Bron: Youtube kanaal van Carillon Congress 2017 Barcelona