Het carillon is meestal te horen als solo instrument. Soms speelt het carillon in combinatie met andere muziekinstrumenten of artistieke uitingen: het “Carillon Plus”. In een “Carillon Plus” concert speelt het carillon samen met andere instrumenten, dat kan variëren van heel orkest tot een solo instrument, van symfonieorkest tot trompet of keyboard. Een “Carillon Plus” programma kan ook uitgevoerd worden met andere kunstvormen zoals zang en dans, van koor tot klassiek ballet. Dit type concerten vindt al jaren plaats in bijvoorbeeld Groningen, Utrecht, Breda, Maastricht, Rotterdam en Den Bosch. Het negentiende congres van de World Carillon Federation (Beiaard Wereld Federatie) stond in het teken van Carillon Plus.

Carillon Plus 2017

In juli 2017 vond in Barcelona het negentiende congres van de World Carillon Federation( Beiaard Wereld Federatie) plaats, met als thema: “Het carillon in de 21ste eeuw, van een romantische visie naar een eigentijdse benadering”.

” Carillon Plus” was een belangrijk onderdeel van het congres. Naast solo concerten op de (rijdende) beiaard werden er concerten op rijdende beiaard gegeven in combinatie met orkest, zang, trompet, percussie, kerkklokken, folkloristische dans, historische reuzen en acrobaten. Het rijdende carillon, “zingende piano”, was te horen in combinatie met een orkest in het Auditorium en in de wereld beroemde kathedraal Sagrada Familia. Het hoogtepunt van het “Carillon Plus” programma en het WCF congres was dit concert in de Sagrada Familia met de “zingende piano”(rijdend carillon) in de hoofdrol.

De afsluitende ceremonie op het plein voor de kathedraal van Barcelona stond geheel in het teken van “Carillon Plus”. Duizenden mensen hebben genoten van de concerten op de rijdende twee carillons, het traditionele Catalaanse orkest en de optredens van dansgroepen uit Catalonië en Sardinië. Indrukwekkend was de menselijke toren, een traditie uit Frankrijk en Spanje, die voor onze ogen werd opgebouwd. Ook de historische reuzen, uit Noord-Frankrijk gaven een presentatie. Deze slotmanifestatie was een spektakel, waar het Europese culturele erfgoed, inclusief het carillon, op indrukwekkende wijze aan een groot publiek werd gepresenteerd.

Het “Carillon Plus” programma was een verrassing voor de congresgangers en bezoekers aan de concerten in Barcelona en omgeving. De kerken, concertzalen en de pleinen zaten vol tijdens de concerten op de mobiele carillons in combinatie met orkest, met zang en dans. Tijdens het congres hebben veel mensen in Barcelona en omgeving voor het eerst kennisgemaakt met het carillon. Deze concerten hebben bijgedragen aan de bekendheid van het carillon bij een breed publiek. Daarmee is een doel van dit negentiende congres: “de bekendheid van het carillon vergroten” gerealiseerd.

Wilt u meer zien en horen van “Carillon Plus”, zie dan het filmpje hieronder van het Youtube kanaal van Carillon Congress 2017 Barcelona