St. Romboutstoren in Mechelen

MECHELEN - Vanaf haar oprichting in 1922 ijvert de Koninklijke Beiaardschool 'Jef Denyn' voor de bevordering en de bloei van de beiaardkunst. In dat kader organiseerde ze in 1987 voor het eerst de Internationale Koningin Fabiola-wedstrijd voor Beiaard, in samenwerking met de stad Mechelen. Dit concours is ongetwijfeld het belangrijkste evenement op zijn gebied. Het is tevens een sterke stimulans voor de erkenning van de beiaardkunst als een artistiek gebeuren van het hoogste niveau.

De winnaars van de vorige edities hebben intussen internationaal naam gemaakt: 1987 - Geert D'hollander, 1990 - Boudewijn Zwart, 1993 - Gideon Bodden, 1998 - Tom Van Peer, 2003 - Twan Bearda, 2008 - Kenneth Theunissen, 2014 - Joey Brink.

Van 10 t/m 14 juli 2019 klinken opnieuw unieke beiaardklanken over de Mechelse binnenstad in het kader van de achtste editie van de Internationale Beiaardwedstrijd Koningin Fabiola. Voor deze vijfjaarlijkse competitie brengen de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn en de Vereniging voor Toren en Beiaard de beste beiaardiers ter wereld samen in Mechelen.

Voorselecties
De voorselecties worden op woensdag 10 en donderdag 11 juli gehouden. Uit de deelnemers worden door de internationale jury vijf finalisten geselecteerd. Nieuw is dat de deelnemers aan de voorselecties desgewenst ook deel kunnen nemen aan een improvisatiewedstrijd.

Finale
Op zaterdag 13 juli spelen de finalisten tijdens de eerste finaledag op de concertbeiaard van Sint-Romboutstoren. Het hoogtepunt van de wedstrijd wordt de tweede finaledag op zondag 14 juli in het Cultuurcentrum, waar de beiaardiers niet alleen solo optreden met de kamerbeiaard maar ook in samenspel met een koperensemble.

Inschrijvingen en informatie
Deelnemers kunnen zich tot 1 mei 2019 inschrijven voor de wedstrijd. Meer informatie over bijvoorbeeld de jury, de verplichte werken en het uit te voeren programma zijn te vinden op de website van de Koninklijke Beiaardschool.