Marcel Siebers
Marcel Siebers

CUIJK — Nierschade heeft grote invloed op het leven van patiënten en hun naasten. Dit ervaart ook Marcel Siebers uit Cuijk. Zijn vrouw Gita kreeg een nier van hun dochter Léonie. Marcel is beiaardier en componist. Hij zette zijn gevoelens om in de beiaardcompositie ‘Transplant Ballad‘.

Gita loopt jarenlang rond met een hoge bloeddruk, als blijkt dat zij net als haar vader en broer cystenieren (ADPKD) heeft. Een enorme schok voor Gita en haar gezin. Het gaat lange tijd goed. Tot 11 jaar later een niertransplantatie onvermijdelijk is en Gita een nier krijgt van hun dochter Léonie.

Transplant Ballad

Marcel: "Ik vond het een mooie uitdaging om het stuk ‘Transplant Ballad’ voor beiaard te componeren op basis van de ervaringen die mijn vrouw Gita heeft ondervonden door haar nierziekte. Hierbij heb ik de lijdensweg van de nierziekte richting transplantatie en de herwonnen energie proberen te verklanken. Ik hoop dat patiënten en naasten troost halen uit mijn compositie."

Van diagnose naar levensenergie

De structuur van de compositie kenmerkt zich in een onrustige opbouw, om de openbaring van de nierziekte van sluimerend naar steeds heftiger te tonen. Als eenmaal de heftige diagnose komt dan gaat het over naar een middendeel in mineurstemming om de berusting hierin te laten horen, maar óók de wil om er het beste van te maken. Hierna komt de oplossing en is er nieuwe hoop omdat er een donor is.  De hernieuwde levensenergie uit zich in een opgewekte energieke afsluiting van de compositie.

Collecteweek van de Nierstichting 2023

Het muziekstuk is tijdens de Nierstichting collecteweek van 18 t/m 23 september 2023 te beluisteren. Dit gebeurt op diverse carillons door het hele land. Het stuk zelf duurt 5 minuten. Download hier de compositie van Marcel Siebers.

Zaterdag 16 september
Weert

Zondag 17 september
Cuijk

Maandag 18 september
Haarlem
Nijmegen

Dinsdag 19 september
Goes
Doetinchem
Zoetermeer
Groningen
Oirschot
Venray

Woensdag 20 september
Enkhuizen
Oudewater
Hengelo
Cuijk
Eindhoven
Asten

Donderdag 21 september
Son
Valkenswaard
Hoorn
Enkhuizen
Rotterdam
Tholen
De Rijp
Alkmaar

Vrijdag 22 september
Boxtel
Nieuwegein
Dokkum
Utrecht
Enkhuizen
Rhenen
Doetinchem
Den Haag
Almere-Haven
Huissen
Rotterdam

Zaterdag 23 september
Vleuten
Rhenen
Spakenburg
Almere-Stad
Venlo
Arnhem
Rotterdam
Helmond
Roermond