Martien en Ardie van der Knijff in samenspel

ALMERE — Tijdens de zomermaanden van de Floriade 2022 zijn er zes dagen met mobiele carillons georganiseerd door de Stichting Carillons Almere i.s.m. de stadsbeiaardiers Bauke Reitsma en Gerda Peters onder het motto: het zichtbaar maken van het carillon en zijn bespeler. Het waren fantastische dagen met heel afwisselende programma’s en de dagen waren extra feestelijk door het prachtige weer van de afgelopen zomer. Het bestuur van de stichting was samen met de stadsbeiaardiers continu aanwezig om te vertellen over de beiaard en de beiaardcultuur. Ook waren er mooie folders in drie talen over de carillons van Almere en een kleurplaat, die aan de kinderen werd uitgedeeld.

Dag 1 was de aftrap met het carillon van Martien van der Knijff die samen met zijn zoon Ardie op cello een mooi programma verzorgd heeft. Dit programma werd aangevuld door spel en uitleg van de diverse beiaardiers die rondliepen.

Dag 2 was de beurt aan Jan Verheyen uit België samen met gitarist Cedrik Honings. Ook nu weer een niet te versmaden programma aangevuld door de overige rondlopende beiaardiers. De eerste twee dagen hadden we een rustieke plaats midden in het oerbos maar voor het publiek wel wat moeilijk te vinden. Vanaf dag 3 stonden we op een kruispunt midden op het terrein waar ook steeds treintjes met publiek voorbijkwamen. Er ontstond spontaan een interactie met het klingelende klokje door de bestuurder van het treintje. Menigeen is na de treinrit nog weer terug komen lopen om op zijn/haar gemak van de voorstelling te komen genieten.

Dag 3 en 4 werden gevuld door dochter Lydia en vader Boudewijn Zwart met muziek en poppenspel. Een erg leuk, vermakelijk en educatief programma dat extra aandacht trok van kinderen en hun ouders.

Dag 5 was het weer de beurt aan het mobiele carillon van Boudewijn Zwart alleen waren de uitvoerenden toen Madieke Marjon (mezzosopraan) en Frank Steijns (carillon) met orkestband. Samen verzorgden zij een zeer aantrekkelijke show.

Dag 6 werd de reeks afgesloten met opnieuw het mobiele carillon van Martien van der Knijff. Sarina Brouwer (saxofoon) en Gerda Peters (carillon), Martien (piano) en Gerda (carillon), Jessica Simonetti en Gerda 4-mains en Bauke Reitsma solo hebben diverse zeer afwisselende programma’s ten gehore gebracht. Daarnaast was er veel interactie met het publiek.

We mogen terugkijken op zes bijzonder geslaagde dagen waarop we de beiaard en de beiaardcultuur onder de aandacht van velen hebben weten te brengen. Het (internationale) publiek was zeer divers. Ook waren er veel Almeerders, die we bewust hebben kunnen maken van de beiaardcultuur in Almere. Een nieuwe stad die dit eeuwenoude culturele erfgoed omarmt!

Dankzij de inzet van velen hebben we een steen mogen bijdragen aan het verspreiden van dit culturele erfgoed van de Lage Landen.

Gerda Peters

Foto: Gerda Peters en Jessica Simonetti vierhandig (en -voetig)