Jan-Geert Heuvelman en de 'Doe-beiaard'

ARNHEM — Wie op zaterdag 13 augustus de ingang van het Nederlands Openluchtmuseum gepasseerd was kon het onmogelijk ontgaan zijn dat er die dag iets gaande was op het gebied van de beiaard. Op het grote plein stond – tegen het decor van twee grote Amsterdamse panden – de reizende beiaard van Boudewijn Zwart opgesteld. Op deze dag werd de ‘Doe-beiaard’ aan het publiek voorgesteld. Dit educatieve project is een vervolg op het succesvolle ‘Doe-orgel’. Dit instrument kan als een bouwdoos door kinderen (en volwassenen) uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet worden. De ‘Doe-beiaard’ heeft echte, gegoten bronzen klokjes die veilig zijn gemonteerd in een sprookjesachtige toren. De stokken van het klavier steken naar buiten waardoor het instrument bespeelbaar is.

Aan geïnteresseerde kinderen geen gebrek: Lydia Zwart bracht een leuke, educatieve voorstelling met haar sprekende poppen. Eén van de poppen – een kat – zong zelfs het kattenduet van Rossini, begeleid op de beiaard door Lydia’s vader Boudewijn.

Dit jaar bestaat Nederland als land 450 jaar. Tweeënveertig gemeenten in Nederland hebben zich verenigd in een comité om daar aandacht aan te besteden. Omdat dit feit zich uitstekend laat rijmen met zoiets Nederlands als de beiaardcultuur, lag het voor de hand om een en ander te combineren. Componist/pianist Jeroen van Veen kreeg van de KNKV de opdracht om een beiaardstuk te schrijven met als thema’s: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid, waarin ook de verbinding met 450 jaar Nederland tot uiting moest komen. Om het stuk goed speelbaar voor beiaard te maken ging hij te rade bij beiaardier Frank Steijns.

Tijdens een officieel moment werd het werk ‘Dutch Delight’ overhandigd aan burgemeester Jos Wienen van Haarlem, de woordvoerder van het comité van de 42 gemeenten.

Bij de opdracht was de bepaling opgenomen dat het werk ook samen met de 'Doe-beiaard' kan worden uitgevoerd. En zo geschiedde het dat even later een gedeelte van 'Dutch Delight' werd gespeeld door Jan-Geert Heuvelman op de 'Doe-beiaard' en Boudewijn Zwart op de reizende beiaard.

Op het terrein van het Openluchtmuseum stond verder een kleine tentoonstelling van de KNKV en de klokkenmusea van Asten en Heiligerlee opgesteld. Ook hier lag de nadruk op educatie. Kinderen konden de handbellen proberen en klokjes vouwen van papier. In de loods kon je op filmpjes het proces van het klokkengieten volgen.

Ondanks het extreem warme weer was er genoeg geïnteresseerd publiek dat kennis kon nemen en genieten van wat de beiaardwereld te bieden heeft.

Dick Klomp

PBC05 FONLogo Lydia Vroegindeweij Fonds 154px breed v1Cultuur Participatie

Met dank aan Leo Samama voor de foto’s © en Johan Kloosterboer voor de foto’s © en de informatie uit het persbericht.

NOM 024 XL

NOM 004 XLNOM 011 XLNOM 012 XLNOM 020 XLNOM 022 XLNOM 023 XL