Flyer Doe-Beiaard
Flyer Doe-Beiaard

ARNHEM — Zaterdag 13 augustus 2022 gaat tijdens de Dag van de Beiaard in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem de compositie Dutch Delight van de Nederlandse componist en pianist Jeroen van Veen in première. Hij schreef het carillonwerk ter gelegenheid van het 450-jarig bestaan van Nederland in opdracht van ruim veertig Nederlandse gemeenten, verenigd in het Samenwerkingsverband 1572.

De Nederlandse beiaardcultuur wordt tijdens de Dag van de Beiaard in optima forma gepresenteerd. Het klokkengieterijmuseum uit het Groningse Heiligerlee is van de partij en natuurlijk kan ook het rijdende carillon, bespeeld door Boudewijn Zwart, niet ontbreken. Poppenspeler en buikspreker Lydia Zwart brengt op het entreeplein, samen met vader Boudewijn, een theaterprogramma voor kinderen én volwassenen. De lesmethode Heavy Metal van Museum Klok & Peel wordt gepresenteerd en er worden films vertoond over het gieten van klokken en met hoogtepunten uit de beiaardwereld. 

Doe-Beiaard

Voor het eerst wordt de Doe-Beiaard aan het publiek gepresenteerd. Dit is een mini-toren, compleet met (dertien) bronzen klokken, klavierstokken, draden, klepels, repetitieveren, galmborden, uurwijzer, torenspits én een haantje. Deze klokkentoren is speciaal ontwikkeld voor kinderen, die de toren zelf in elkaar kunnen zetten en er echt op kunnen spelen. De Doe-Beiaard is ontworpen en gebouwd door een team van vakmensen. De grootste uitdaging was om geschikte klokken te vinden. Een gerenommeerde Spaanse klokkengieter heeft voor deze gelegenheid nieuwe klokjes ontwikkeld die, dankzij een afwijkende vorm, slechts twee kilo wegen en tóch goed klinken.

Dutch Delight

De opdracht voor Jeroen van Veen was helder: schrijf een werk rond de thema’s vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. Van Veen: “Een eervolle opdracht die is uitgemond in Dutch Delight: een rapsodie met een repetitief karakter, waarin ik onder meer een viertal uiteenlopende geuzenliederen samensmeedt. Ik hou van de Nederlandse mentaliteit: open, recht voor zijn raap en nuchter. Als je goed luistert, hoor je dat ook terug in deze compositie.”

Programma Dag van de beiaard

Locatie

De beiaardcultuur zal zich op twee locaties presenteren: op het entreeplein bij de Westerstraat (nr. 6.2 op de plattegrond), direct na de ingang en in de picknickloods (bij nr. 2.20 op de plattegrond).             

Programma

Locatie Entreeplein (6.2)

10.00-12.30 uur afwisselend rijdende beiaard Boudewijn Zwart en poppentheater door  Lydia Zwart 

13.00-13.45 uur overhandiging van het eerste exemplaar van de partituur van Dutch Delight    aan de heer Jos Wienen, burgemeester van Haarlem. Aansluitend zal het door beiaardier Boudewijn Zwart op een rijdend carillon en op een Doe-Beiaard worden uitgevoerd.

14.00-17.00 uur afwisselend rijdende beiaard Boudewijn Zwart en poppentheater door  Lydia Zwart 

15.30-17.00 uur Doe-Beiaard zelf bouwen en samen spelen. 

Locatie picknickloods (bij 2.20)

10.00-16.00 uur afwisselend programma met:

• Heavy Metal, lesmethode “beiaard”, presentatiedoor Museum Klok en Peel;
• Presentatie klokken door Musea Heiligerlee;
• Film over de beiaard(cultuur);
• Doe-beiaard zelf bouwen en samen spelen (tot 12.00 uur, 14.00 uur-15.30 uur.)

De Doe-Beiaard zal afwisselend op beide locaties te zien en te horen zijn. En natuurlijk kunt ook u meebouwen!

U bent allen van harte welkom op de Dag van de Beiaard in het Nederlands Openlucht Museum! Het NOM is op 13 augustus open van 10.00 tot 21.00 uur. U kunt met de museumjaarkaart gratis naar binnen.

Het project Doe-beiaard is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Cultuurparticipatie en het PBCFonds op naam: Lydia Vroegindeweij Fonds.

PBC05 FONLogo Lydia Vroegindeweij Fonds 154px breed v1Cultuur Participatie