WEESP — Op 26 maart 2018, sprak de gemeenteraad van Weesp zich uit voor een fusie met de gemeente Amsterdam. Na bijna vier jaar was vanaf 24 maart 2022 de fusie van de beide gemeenten een feit. De Noord-Hollandse vestingstad wilde in de aanloop naar de fusie laten zien wat haar identiteit is en doet dat met een Weesper Week onder de titel “Weesp blijft Weesp”. Tijdens de feestelijke week was er onder meer een verenigingenmarkt, een ontbijtfestijn, een kunstmarkt, een speurtocht en andere culturele activiteiten voor jong en oud.

Als onderdeel van de Weesper Week was ook de Hemonybeiaard in de St. Laurenstoren betrokken bij de feestelijkheden. Zo werd er een speciaal lied geschreven bij de fusie. Het lied wordt hier en daar gezongen en het moest uiteraard ook op de beiaard klinken. Zo werd er een opname gemaakt van stadsbeiaardier Bauke Reitsma, die ook werd geportretteerd voor een fototentoonstelling waarin diverse Weespers en mensen met een band met de stad te zien zijn.

Samen met de organisatie van de Weesper Week, organiseerde Beiaardkring Weesp op zes dagen een beiaardbespeling door een beiaardier die een link heeft met Weesp of met Amsterdam of met de fusie. Zo opende Klaas de Haan op donderdag 17 maart om 19.30 uur de concertserie. De beiaardier van onder andere Amsterdam Slotermeer liet een programma horen met een mix van Weesper- en Amsterdamse muziek, daarnaast stond hij ook stil bij Oekraïne met bijpassende liederen. De bespeling vond plaats tijdens de Verenigingenmarkt.

Op vrijdag 18 maart vanaf 14.00 uur was het de beurt aan Gideon Bodden, stadsbeiaardier van Amsterdam (Munttorn, Oude Kerkstoren, en Zuidertoren). De bespeling volgde direct op een kinderkoor vanuit basisscholen. Het speciaal geschreven lied ‘Denkend aan Weesp’ klonk hierbij. De bespeling begeleidde de kunstmarkt ‘Weespers aan de Straatkant’. Omdat een fusie van gemeenten in de Tweede Kamer werd goedgekeurd, had Beiaardkring Weesp de Haagse stadsbeiaardier Gijsbert Kok uitgenodigd. Aardige bijkomstigheid is dat Kok de voormalige stadsbeiaardier van Weesp is. Hij verzorgde op maandag 21 maart om 16.00 uur een bespeling met onder meer Weesper musicalliedjes en de compositie Drie Weesper Nocturnes van Martijn Voorvelt.

Op dinsdag 22 maart speelde de Weesper stadsbeiaardier Bauke Reitsma zelf tijdens de wekelijkse marktbespeling, waarna hij op woensdag 23 maart een extra bespeling gaf vanaf 15.30 uur. Deze bespeling vond plaats na een raadsvergadering en een bijeenkomst in de Grote Kerk. Naast het liedje ‘Amsterdam’ van Flemming, stonden ook Weesper (cabaret)liedjes als In Weesp en Blauw-wit-blauw op het programma. Ook klonk het werk Sic Preludebatvan de oud-Weesper stadsbeiaardier Wim Franken. Franken componeerde het werk in 1981 bij de viering van het feit dat Weesp 625 jaar geleden stadsrechten ontving.

De laatste bespeling op de 38 klokken vond plaats op donderdag 24 maart om 18.00 uur en werd verzorgd door Boudewijn Zwart, stadsbeiaardier van onder andere Amsterdam (Westertoren en Oude Kerkstoren). Zwart leidde met de bespeling de ‘Amsterdamse Avond’ in de grote kerk in met diverse Mokumse liedjes. De beiaardbespelingen waren in de Nieuwstraat te volgen via een door Beiaardkring Weesp opgestelde beeldverbinding met de speelruimte. Ook was de luisterplaats in de tuin van kunstenares Ilona Woltring aan Oudegracht 27 geopend.