NEDERLAND — Beiaardiers vieren Valentijnsdag en “De week van de liefde” van Eindhoven tot aan Gdansk. Op 8 februari ging de musical “Hij Gelooft in Mij” in het Parktheater in Eindhoven in première en daarmee de theatertour van de musical over André Hazes van start. Hazes was niet alleen in het Parktheater te horen. Ook vanaf de Philipsbeiaard in de St. Catharinakerk klonk Hazes voor alle liefhebbers in Eindhoven.

Het bleef niet bij alleen luisteren naar de beiaard uitvoering van dit lied. De cast van de musical klom naar boven om met eigen ogen stadbeiaardier Rosemarie Seuntiëns aan het werk te zien op de indrukwekkende Philipsbeiaard, met 61 klokken (5 octaven), één van de omvangrijkste beiaarden van Nederland. De imposante beiaard en het optreden van Rosemarie maakten zo’n indruk op de cast en technici dat er een opname gemaakt werd, die op 10 februari op “Shownieuws” is uitgezonden.

PHOTO 2022 02 10 23 31 14

PHOTO 2022 02 10 23 31 14 1

PERSFOTO’S ANP via Royal Promotions Rosemarie Seuntiëns

Rosemarie was niet de enige beiaardier die in haar programma aandacht besteedde aan de liefde en vriendschap. Op Valentijnsdag gaf Esther Schopman op de beiaard een Valentijns concert met verzoeknummers van burgers uit Enschede. Ook Gijsbert Kok gaf op 14 februari een Valentijns concert in Den Haag. In Rotterdam konden luisteraars verzoek nummer voor een Valentijns concert indienen bij Richard de Waardt, evenals in Schoonhoven bij Boudewijn Zwart. Bauke Reitsma in Deventer speelde “Hij gelooft in mij” en andere composities over de liefde. Dick van Dijk riep luisteraars op om vooral naar de beiaard in Nieuwegein te komen voor het speciale Valentijns programma.

Esther Schopman

Voor een opname van een fragment van het Valentijns-concert in Enschede klik hier https://www.facebook.com/groups/323856261072472/permalink/3684084075049657/

Niet alleen in Nederland stemden beiaardiers hun programma af op Valentijnsdag ook in België, zo gaven o.a. de beiaardiers van Lier, Brugge en Diksmuide Valentijn concerten over liefde en vriendschap. In Polen gaf stadsbeiaardier, Monika Kazmierczak een concert met een Valentijnsdag repertoire op de toren van Museum van Gdansk.