HILVERSUM — Martin Fondse is voortvarend van start gegaan als nieuwe componist des Vaderlands met een compositie voor beiaard. Zelf zegt hij daarover: “mijn compositie 'Catch 22'gaat over de uitdagingen van het huidige jaar en een sprankje hoop. De beiaard is een solo instrument met een enorm publieksbereik. Met meer subtiliteit dan ik aanvankelijk dacht. Op 9 januari heeft beiaardier Boudewijn Zwart in Podium Witteman 'Catch 22' uitgevoerd op zijn mobiele beiaard.

Maar het blijft niet bij die ene uitvoering bij Podium Witteman als het aan Boudewijn Zwart, zijn collega-beiaardiers en de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging (KNKV) ligt.

Bovendien heeft Boudewijn Zwart samen met de KNKV het plan opgevat om een “challenge”/ estafette voor beiaardiers te organiseren. Zelf zegt hij daarover: “Vandaag 'vangen' we als beiaardiers het jaar 2022 met de kersverse compositie 'Catch 22' van de componist des vaderlands, door een carillon-estafette te beginnen langs de torens van Nederland (en wie weet: daarbuiten).

Een initiatief met dank aan Podium Witteman, de KNKV en Carillon Schoonhoven. Daarnaast natuurlijk een mix van muziek, van Bach tot en met Meatloaf. Ik geef de fakkel vandaag door aan Roel Smit, Gerda Peters en André Kukolja. We maken er ieder een eigen filmpje van en sturen het door met een link aan Podium Witteman. Een feestelijk begin van een, laten we hopen, feestelijk jaar “.

De KNKV sluit zich daarbij aan en roept alle beiaardiers op om mee te doen aan deze “challenge”. De KNKV wil zelf een document samenstellen van de uitvoeringen van het werk van Martin Fondse. Niet alleen een filmpje ook een foto van de uitvoering of de toren is welkom.

We hopen dat heel veel beiaardiers de handschoen op pakken en 'Catch 22' uitvoeren als symbool van de uitdagingen van 2022 en de hoop op betere tijden.

Bekijk hier de uitzending vn Podium Witteman waarin Boudewijn Zwart beiaard speelt en door Paul Witteman wordt geinterviewd.