De toren van de St. Plechelmusbasiliek

OLDENZAAL — Eindelijk is het dan zover! Op zondag 12 september 2021 wordt de nieuwe Plechelmus-klok feestelijk in de stad ontvangen. Daar horen muzikanten bij en wijze woorden! Om 14.00 uur vertrekt vanaf het station in Oldenzaal een stoet naar de basiliek. De stoet bestaat uit theatergroep Hydra, de Suisse, Koninklijke Harmonie St. Joseph, diverse oldtimers, een aantal bespannen koetsen, optochtvereniging De Muiters, en de eenmalige Klok-kapel bestaande uit talloze Oldenzaalse muzikanten, jong en oud.

De Plechelmus-klok zelf staat op een met bloemen versierde en door drie paarden getrokken platte wagen. Inwoners en belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om aan te sluiten in de stoet of om vanaf een plekje langs de route de klok te bewonderen. Aansluitend om 15.00 uur een speciale bijeenkomst in de basiliek waar de officiële overdracht van de klok aan de stad plaatsvindt. Koninklijke Muziekvereniging Semper Crescendo brengt opnieuw de indrukwekkende compositie 'Basilica Sacra' van Johan de Meij, ten gehore waarbij het Stadsjongenskoor het alom bekende Plechelmuslied zingt. Ook het onlangs gerestaureerde orgel zal klinken.

Nog enkele kaartjes

Kaartjes à 2 euro zijn bij Tourist Info Oldenzaal te verkrijgen. Er is momenteel nog een beperkt aantal beschikbaar! Voor toegang tot de basiliek moeten bezoekers wel een QR-code kunnen tonen op de CoronaCheck-app.

Tentoonstelling

In de week van maandag 13 t/m zaterdag 18 september is de Plechelmus-klok dagelijks van 13.00-20.00 uur (gratis) te bezichtigen (toegang via de basiliek). De klok wordt voor deze gelegenheid alvast in de nieuwe luidstoel gehangen. Verder is een film te bekijken over het gieten van de klok, het uit de gietkuil hijsen, en het stemmen van de klok. Achtergrondinformatie over de nieuwe klok en de beiaard in de toren wordt op een aantal dundoeken gepresenteerd.

Wijding

Tijdens een eucharistieviering in de basiliek op zondag 19 september om 10.00 uur zal de klok worden gewijd door kardinaal Wim Eijk, aartsbisschop van Utrecht. Voor de viering zelf gelden nog de bekende beperkende maatregelen. Dat betekent dat de kerk niet volledig beschikbaar is. De plechtige wijding zelf vindt overigens buiten plaats op het St. Plechelmusplein.

Plechelmus-klok

De nieuwe klok, met een gewicht van 3890 kg en een diameter van ongeveer 180 cm, is op 20 december 2020 om 13:18 door klokkengieter Abel Portilla gegoten in het Spaanse San Bartolomé de Vierna (Cantabrië). De klok is de eerste Spaanse klok in een Nederlandse kerktoren en de zwaarste luidklok in de provincie Overijssel. Met de komst van deze klok beschikt de St. Plechelmustoren straks ook over het eerste zesgelui in de provincie!

Campanoloog en beiaardier Gideon Bodden nam het profiel van de Maria-klok, in 1493 door Geert van Wou voor Oldenzaal gegoten, als uitgangspunt. Enkele jaren geleden vond hij, min of meer bij toeval, in Spanje een klokkengieter die bekend was met de methode waarop in de middeleeuwen een klokkenvorm uit leem werd gemaakt. Bovendien bleek deze klokkengieter ook nog over een houtgestookte reflectieoven met natuurlijke luchtinvoer te beschikken. Allerlei gunstige voorwaarden om te pogen de klankkleur van de eeuwenoude Maria-klok zo dicht mogelijk te benaderen.

Dat de klok aan de stad Oldenzaal kan worden aangeboden is volledig te danken aan de Stichting Scholtenhaer. Het was in 2013 wijlen Anton Reef sr. die het plan voor een nieuwe Plechelmus-klok zo geweldig vond, dat hij besloot dit project te financieren. Anton Reef jr, als voorzitter van de stichting, heeft met veel enthousiasme en betrokkenheid de wens van zijn vader uitgevoerd! Ergens halverwege oktober zal de klok in de toren worden gehesen!