31/3/2020 | De BV Nederland staat stil. Het culturele leven ligt plat. Alle concerten zijn gecanceld. Toch klinkt er nog steeds livemuziek in de openbare ruimte. Woensdag 1 april start in Enschede de tweede fase van de nationale carillon-estafette, waarmee de beiaardiers van Nederland met zo’n honderd bespelingen 75 jaar vrijheid vieren. Sinds september vorig jaar volgt de estafette het spoor van de bevrijders. De zuidelijke provincies zijn inmiddels bevrijd, de komende maanden volgen er bespelingen in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Groningen, Drenthe, Friesland, Gelderland en Overijssel. Grote bevrijdingsmanifestaties en herdenkingen moeten de komende maanden worden afgelast maar de carillons blijven klinken.
“Juist nu zo velen aan huis gekluisterd zitten, hopen wij dat de klanken een gevoel van verbondenheid zullen teweegbrengen en enige troost kunnen bieden”, zegt Leo Samama van de organiserende Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging. “Zet je raam open, zet je deur open. Het carillon komt bij je thuis. Al eeuwenlang zijn carillons symbolen van vrede en welvaart. Ook vertolken de zingende kerktorens van oudsher de gevoelens en emoties van burgers, zowel bij religieuze als wereldlijke feesten.” Ook in oorlogstijd werd er doorgespeeld. “Om de moraal van het volk te versterken speelden de beiaardiers tijdens de Tweede Wereldoorlog geuzenliederen van Valerius”, vult de Haagse beiaardier Heleen van der Weel aan. “Dat waren vaderlandse strijdliederen uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. De meeste Duitsers kende die muziek gelukkig niet.”
Bespelingen
Tot medio mei 2020 zijn er tientallen bespelingen, zoals op de Martinitoren in Groningen, de Peperbus in Zwolle, de Onze Lieve Vrouwentoren in Amersfoort, de Domtoren in Utrecht, de Westertoren in Amsterdam en het Vredespaleis in Den Haag. Op Bevrijdingsdag klinken de carillons van Baarn, Edam, Weesp en Woerden. De meeste bespelingen vinden plaats op of rond de datum waarop de betreffende plaatsen zijn bevrijd.
De carillon-estafette is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging: www.klokkenspel.org.
Bekijk de speellijst: https://www.klokkenspel.org/images/75_klokken_vieren_75_jaar_vrijheid_in_75_steden_en_dorpen_v17032020.pdf
Bekijk het Google Maps-overzicht: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1Fhv2EOvQEQTOysrOKXhzH-h-O46Z5ae_&ll=52.116686124971466%2C5.212353599999915&z=8
De volgende media schenken aandacht aan de beiaardestafette:
Zaterdagavond 28 maart om 19.15 uur besteedt het Radio 1-programma Focus Extra aandacht aan de carillon-estafette – zie de link hieronder.
Het NRC besteedt aandacht aan de estafette op maandag 30 of dinsdag 31 maart.
Het Radio 1-programma Langs De Lijn En Omstreken besteedt maandagavond 30 maart tussen 22.00 en 23.00 uur aandacht aan de estafette (gesprekken met Heleen van der Weel en met Leo Samama) – zie de link hieronder.
Het Radio 1-programma Met Het Oog Op Morgen besteedt (waarschijnlijk) dinsdag 31 maart tussen 23.00 en 24.00 uur aandacht aan de estafette. Aan het woord komt Esther Schopman, beiaardier van Enschede.
Leo Samama wordt woensdag 1 april om 17.30 uur telefonisch geïnterviewd in het Radio 4-programma Podium.
Het Radio 4-programma De Muziekfabriek gaat aandacht besteden of heeft reeds aandacht besteed aan de estafette.
https://www.nporadio1.nl/radio-focus/uitzendingen/750409-2020-03-28