HASSELT - Om elkaar te steunen in deze zware tijd klonk zaterdagmiddag 28 maart 2020 in Hasselt overal het stedenlied. Ook hadden veel mensen de vlag uitgestoken. Het stadje aan het Zwartewater is met vijf overledenen door corona en 28 vastgestelde besmettingen hard getroffen. Zeker als je bedenkt dat er maar 7000 mensen wonen.

Om 12 uur klonk het eigen stedenlied over de stad. Vanuit achtertuinen werd luidkeels meegezongen. Beiaardier Martien van de Knijff is onder de indruk: “Ik mag hier al dertig jaar in de toren zitten, maar zoiets bijzonders heb ik nog nooit meegemaakt.” Het concert op de kerktoren werd afgesloten met een reeks geestelijke muziek, ook hier put een groot deel van de bevolking troost uit. Nadat de laatste klanken van “Als g’in nood gezeten” over de stad galmden klonk er beneden applaus. 

Carillons vertolken al eeuwenlang de gevoelens en emoties van burgers, zowel bij vreugde als bij verdriet en rouw. “Het carillon is de stem van de stad “ volgens beiaardier Auke de Boer. “Sinds 1525 klinkt in Groningen onafgebroken het carillon, die traditie zet ik graag voort. In deze tijd speelt Auke vooral troostmuziek: delen uit de Matthäus Passion van Bach maar ook Ede Staal: “Het het nog nooit zo donker west”.

Daarnaast zal Auke door Groningers ingediende verzoeknummers spelen. Auke is niet de enige beiaardier die dit doet. Ook de inwoners van Dordrecht konden verzoeknummers indienen bij Boudewijn Zwart voor de bespeling op zaterdag 28 maart. “Ik hoop dat het een beetje zonneschijn in het hart van iedereen brengt”, aldus Boudewijn. Ook In het door de coronacrisis zwaar getroffen Brabant werden verzoeknummers gespeeld. In Den Bosch klonk op 25 maart vanaf de Sint Janstoren “Het onze Vader”. Dit gebed is niet onopgemerkt gebleven. 

Juist nu zo veel mensen aan huis gekluisterd zijn komt het carillon bij je thuis. De Nederlandse beiaardiers hopen dat de klanken van het carillon een gevoel van verbondenheid zullen teweegbrengen en enige troost kunnen bieden.

Zet je raam open, zet je deur en zet je hart open!

Wil je meer lezen over RTV-oost klik op de link: https://www.facebook.com/100003342385098/posts/2818374918283893/?d=n