Nu verkrijgbaar……….

Op zaterdag 30 november is in Museum STAM te Gent de handelseditie van de promotie van Luc Rombouts gepresenteerd. Het boek, De oorsprong van de beiaard. Voorlopers, ontstaan en ontwikkeling tot 1530 verschijnt in de serie  Historische Monografieën Vlaanderen, en is tot stand gekomen door samenwerking tussen een aantal Vlaamse (culturele) instellingen, het Museum Klok en Peel en de Singing Bronze Foundation (Asten). 

De oorsprong van de beiaard. Voorlopers, ontstaan en ontwikkeling tot 1530 is  meer historisch dan musicologisch van aard. De beiaard komt voort uit enkele pre-muzikale klokgebruiken, die functioneel waren in de organisatie van de middeleeuwse stad. In de middeleeuwen vervulden de torenklokken de rol van het huidige internet, namelijk het geven van signalen door luidklokken en het aangeven van de tijd door de uur-klok en haar voorslag. 

Verder is de beiaard een product dat wellicht enkel kon ontstaan in het Vlaanderen en Brabant van de late middeleeuwen. In die tijd een ware “melting pot” van economische welstand, technologische innovatie,  hang naar luxe  en een bloeiende muziekcultuur. De beiaard is het eerste muziekinstrument van de publieke ruimte. Daardoor is de geschiedenis van de beiaard nauw verstrengeld met de ontwikkeling van lokale samenlevingen, hun waarden en ideologische voorkeuren. 

Dit boek, dat een onmisbare geschiedenis brengt voor iedereen die in de beiaardcultuur geïnteresseerd is, is  te verkrijgen via 

https://www.skribis.be/nl/de-oorsprong-van-de-beiaard.html

en binnenkort ook via de webshop van BeiaardCentrum Nederland. 

Titel: De oorsprong van de beiaard. Voorlopers, ontstaan en ontwikkeling tot 1530

- hardcover

- 372 pagina’s

- 52 illustraties,  22 in kleur

- Nederlands, samenvatting 2.5 pagina’s Engels

- Prijs: € 30 + verzendkosten