Aanmeldingsbrief Jacob van Manen

AMSTERDAM — 60 jaar KNKV-lid! Er zullen niet veel leden zijn die al zo lang lid van de Vereniging zijn als Jacob van Manen (78) uit Amsterdam. Zijn aanmeldingsbrief met het groene NKV-logo van 30 oktober 1959 heeft hij zorgvuldig bewaard. Op vergaderingen en evenementen is hij altijd bescheiden op de achtergrond aanwezig. Dit is een mooie gelegenheid om eens te praten met een ‘gewoon’ lid.

Jacob, hoe ben je bij de KNKV (toen nog NKV) terecht gekomen?

Door Chris de Kievit. Die was klokkenluider van de Oudekerkstoren en hij was lid, toen ben ik op zijn aanraden in 1959 ook lid van de NKV geworden.

Was de Westertoren jouw eerste toren als klokkenluider? 

Ja, in 1954 werd die mijn eerste toren als klokkenluider. In die tijd had je ’s zondags nog jeugddiensten en op een keer kwamen de jongens die zouden gaan luiden en vroegen: ”Gaan jullie effe mee?” ”Ja, natuurlijk!” Maar die jongens moesten in militaire dienst en waren er vlot bij om ons het luiden te laten overnemen! Dat hebben we toen gedaan en later deden we ook nog hulpkosterswerk. Meneer Warnaars (de secretaris van de NKV) kwam een keer langs. Hij vroeg: ”Helpen jullie mee op kerstmorgen klokkenluiden?” “Ja natuurlijk!” Zo heb ik meneer Warnaars leren kennen en zo ben ik later ook via hem lid geworden. Op aanraden van meneer Warnaars ben ik met Cees Roelofs de beiaardier van de Oudekerkstoren ook vele malen mee geweest de Oudekerkstoren op. Hij was blind en Chris en ik haalden hem ’s zaterdagsmiddags wel op van het Centraal station. Later kwam Arie Abbenes af toe langs en die mocht ook op het carillon spelen.

Die Westertoren heb ik, samen met een andere vriend en mijn broer, zelf ‘onderzocht’. We kwamen op allerlei plaatsen waar je normaal niet komt... We waren onder de indruk van die geweldige techniek, de speeltrommel, het uurwerk, het slagwerk. We vonden het prachtig! Tegenwoordig zit er achter elke wijzerplaat een kastje dat gestuurd wordt vanuit Duitsland. Dat is in de Nieuwendammerkerk ook zo. Daar luid ik ook de klok (van Henrik Vestrinck) en ben ik koster.

Stond je ingepland op een rooster in de Westertoren?

Nee, dat was elke week, en als er ’s zondags een concert was hielp ik ook mee met het omdraaien van de stoelen. Met een van de kosters uit die tijd, Jan Klein, heb ik nog altijd contact. Na een jaar of 20 ben ik op een gegeven moment gestopt met het luiden. Ik heb ook nog in de Amsterdamse Carillon Commissie gezeten met o.a. Romke de Waard, Jan Kruls, Chris Kievit, Bernard Winsemius en Warnaars, en zo was ik vaak aanwezig bij carillonconcerten. Ik weet niet of er nog zoiets als een carilloncommissie bestaat en of er concerten georganiseerd worden. Ik lees er nooit wat over in de weekbladen. Die zijn daar nou net geschikt voor.

Je vertelde dat je timmerman bent geweest ...

Tot m’n 32e. Daarna heb ik vanaf 16 april 1973 bij Albert Heijn gewerkt op de afdeling bestellingen van de slagerij in Zaandam. In de avonduren heb ik mavo en havo gedaan. Door deze scholing kwam ik op de vleesadministratie van de slagerij terecht. Dat was toen nog een grote groep mensen die door de automatisering zienderogen kleiner werd. Na ongeveer 13 jaar bij de administratie kwam ook voor mij het moment (in 1999, op de dag dat ik 58 werd) om het bedrijf met een goede regeling te verlaten. Zodoende heb ik ongeveer 26 jaar bij Albert Heijn gewerkt.

Heb je verder nog activiteiten ontplooid op het gebied van klokken?

Ja, luiden met de kerst op een van de torens en op de Oudekerkstoren óók met Sinterklaas. Daarna was het altijd gezellig met de hele ploeg bij een van de luiders thuis, met koffie, thee en koek.

Jacob, gefeliciteerd met je jubileum! De KNKV mag zich gelukkig prijzen met leden die de Vereniging zo lang door dik en dun trouw blijven!

Dick Klomp