De St. Jansbasiliek in Den Bosch

DEN BOSCH — In ‘s-Hertogenbosch wordt van 10 t/m 14 april voor de dertigste keer de Bossche Beiaardweek georganiseerd. Tijdens diverse lunch- en avondconcerten kan men zowel de beiaard van de St. Jansbasiliek als de Stadhuisbeiaard beluisteren. Uiteraard verzorgt stadsbeiaardier Joost van Balkom enkele concerten. Gastbeiaardiers zijn Pieter Maassen, Frederic Dupont, Marcel Siebers, en Jan Bezuijen. Ook zal Darian van Ipenburg (8 jaar), één van de eerste leerlingen van de Bossche Beiaardschool, tijdens deze beiaardweek van zich laten horen.

Op vrijdag 12 april zullen beide beiaarden tegelijkertijd worden bespeeld. Luisterplaats tijdens dit concert is het bovendek van Parkeergarage Wolvenhoek. De gemeente heeft dit bovendek omgetoverd tot een ware stadstuin met meer comfort voor luisteraars. Joost van Balkom schreef voor de beide instrumenten een compositie gebaseerd op een gedicht van Arthur Rimbaud getiteld “Oraison du soir”, oftewel “Avondbede”. De luidklokken van de Sint Jan spelen in deze compositie eveneens een rol.

Sluitstuk van dit jubileumprogramma is een middagconcert met vier koperblazers en een reizende beiaard. Daarbij wordt een selectie van composities van Bossche beiaardiers uitgevoerd.

De Bossche Beiaardweek is niet de enige activiteit van de stichting. De Bossche Beiaardstichting heeft in de afgelopen jaren het programma “Hemelse Tonen” ontwikkeld, met als doel basisschoolleerlingen kennis te laten maken met de beiaard. In dit kader is in september 2018 de Bossche Beiaardschool opgericht. Joost van Balkom verzorgt de beiaardlessen. Daarnaast wil de Bossche Beiaardstichting een digitaal oefenklavier kopen. Met dit digitale klavier kan er op een eigentijdse en passende wijze lesgegeven worden aan de leerlingen. De stichting wil dit oefenklavier bovendien inzetten in de plaats van de rijdende beiaard.

Voor informatie over aanvangstijden en luisterplaatsen: bezoek de website van Bossche Beiaardstichting.