Jubileum UKV: 80 jaar
UTRECHT - Vanwege het jubileum van de Utrechts Klokkenspel Vereniging wordt op 12 mei een bijzonder programma gebracht dat deels samenvalt met het 'Feest van de Geest' op het Domplein.

Om 14.00 geeft Arie Abbenes een concert op het Domcarillon met medewerking van Saskia Coolen op blokfluit. Er zal worden gemusiceerd uit de nieuwe jubileumuitgaven van de UKV: Facsimile van het Utrechtse beiaardhandschrift 1861 en een door Arie Abbenes bewerkte bundel 'Salonmuziek'. Ook zullen er werken van de nieuwe beiaard-CD met barokmuziek gespeeld worden. Later op de dag zal de CD de burgemeester aangeboden worden.



Hoogtepunt van het programma is ongetwijfeld de première van de compositie voor beiaard en blokfluit van Willem Wander van Nieuwkerk, geschreven op initiatief van de UKV ter gelegenheid van het jubileum. Luisterplaats is de Pandhof. | Download complete programma (PDF-document) ...

   Eindexamens NBS
AMERSFOORT - Het einde van het studiejaar nadert en dat betekent voor de Nederlandse Beiaardschool (NBS) weer examentijd. Gerda Peters (Hillegom), Roy Kroezen (Zwolle) en Toru Takao (Japan) hopen dit jaar het diploma 'Master of Music beiaard' te behalen.

Het examen voor dit diploma vindt plaats in twee gedeelten. Studenten kunnen op twee verschillende instrumenten (een middentoon- en een evenredige zwevend gestemde beiaard) laten horen muziek uit diverse stijlperiodes te beheersen.

Het eerste deel van de examens vindt plaats op donderdag 15 mei. Om 12.30 uur geeft Gerda Peters haar examenconcert en wel op de St. Bavotoren te Haarlem. Op de Domtoren te Utrecht spelen Roy Kroezen en Toru Takao hun examenconcert. De aanvang van deze concerten is resp. 15.30 uur en 16.30 uur. De examencommissie bestaat uit de docenten Frans Haagen, Henk Verhoef en Bernard Winsemius (oud-docent), alsmede een lid van het faculteitsbestuur van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (Faculteit Muziek).



Tijdens het tweede deel van de examens bespelen de kandidaten de Eijsbouts-beiaard (evt. de Hemony-beiaard) van de Onze Lieve Vrouwetoren te Amersfoort. Op vrijdag 20 juni speelt om 13.00 uur Gerda Peters, om 14.30 Toru Takao en om 16.00 uur Roy Kroezen. De examencommissie bestaat deze keer uit - naast weer een lid van het faculteitsbestuur - Frans Haagen, Henk Verhoef en Geert D'hollander, vaste gastdocent aan de NBS.

Tijdens een zomeravondconcert op woensdag 25 juni a.s. om 19.00 uur zijn de drie examenkandidaten nog eenmaal te horen vanaf de Amersfoortse Onze Lieve Vrouwetoren. Het concert zal vanaf 18.50 uur worden ingeluid door het Amersfoorts Klokkenluidersgilde. Aansluitend op dit concert zal de diplomauitreiking plaatsvinden op de NBS aan de Grote Spui 11 te Amersfoort.
   Presentatieconcert
RHENEN - In het kader van de viering van 750 jaar Rhenen zal op zaterdag 24 mei een presentatieconcert gegeven worden door beiaardiers van de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Voorafgaand aan hun bespelingen zullen de prijswinnende composities van de Internationale Beiaard Compositiewedstrijd (bekendgemaakt op 29 maart j.l.) gespeeld worden door de vaste beiaardiers van de Cuneratoren: Klaas de Haan en Roy Kroezen.



In een grote tent (naast de Cunerakerk) kunnen de verrichtingen van de beiaardiers, in de cabine boven in de toren, gevolgd worden via een tweetal plasmaschermen.

Ook Frans Haagen, hoofddocent van de Nederlandse Beiaard School in Amersfoort, verzorgt een concert met vijf werken voor beiaard en elektronica. | Lees meer ...

   Internationaal Beiaardconcours
MIDDELBURG - Op zaterdag 5 juli 2008 organiseert de Nederlandse Klokkenspel- Vereniging in samenwerking met en op initiatief van de Roosevelt Academy in Middelburg een Internationaal Beiaardconcours op de beiaard van de Abdijtoren in Middelburg.

Het concours begint om 10.30 uur en eindigt met de prijsuitreiking om 19.00 uur. De wedstrijd kent twee categorieën: beiaardiers met een diploma en beiaardiers zonder diploma. De maximale speeltijd voor iedere kandidaat is 20 minuten. | Lees meer ...



   Congres Beiaard Wereld Federatie
GRONINGEN - De stad Groningen is gastheer voor het 16de BWF Wereldcongres. Het congres begint op zondag 13 juli 2008 en eindigt op donderdag 17 juli 2008.

De voorbereidingen voor het BWF-congres zijn nu zo ver gevorderd dat het programma in grote lijnen vast ligt en gepubliceerd kan worden. Met het congresmotto 'Thema met variaties' in gedachten is door de Stichting Carillon Congres Groningen 2008 in samenwerking met de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging een aantrekkelijk en gevarieerd programma samengesteld.



Hoewel de standplaats, de stad Groningen, en de voor het grootste gedeelte historische Hemony-beiaard van de beroemde Martinitoren een voorname rol krijgen toebedeeld, worden alle zeven - zeer verschillend van karakter zijnde - beiaarden in de provincie Groningen bij het programma betrokken. | Lees meer ...
NIEUWSFLITS - MEI 2008  Terug naar welkomstpagina