Orthodoxia voor beiaard en orkest
GENT (B) - Op initiatief van de Gentse Beiaardkring 'Clocke Roeland' vindt op zaterdag 15 september 2007 om 19.00 uur op het St. Baafsplein een concert plaats dat de titel 'Toneclusters' meegekregen heeft.
Beiaardier Liesbeth Janssens speelt dan samen met De Nieuwe Harmonie uit Lommel. Op het programma staan onder meer swingende bewerkingen van filmmuziek zoals 'The bandwagon' van Philip Starke en '633 squadron' van Ron Goodwin.

Centraal in het concert staat de uitzonderlijke compositie 'Orthodoxia' van de componist Werner Van Cleemput (1930-2006). Het is één van de weinige grote composities voor beiaard en orkest waarin beide mediums werkelijk samensmelten en één geheel vormen. Reminiscenties aan de orthodoxe klokkenculturen worden levendig uitgebeeld in een muzikale taal die zowel harmonieorkest als beiaard heel goed ligt: de modaliteit.

Het eerste deel, 'Litany to the Virgin Mary', begint zeer rustig als een serene klaagzang met hymnische gedragenheid, afgewisseld met de beiaard als een stille echo in het ijle. Langzaam aan worden de akkoorden zwaarder en denser met een meer smekende en zich verheffende aanroeping zonder echter aan sereniteit te verliezen. Deel twee, 'Greek Monastery', beschrijft de rust en contemplatie binnen het klooster en is van een uitzonderlijke melodische schoonheid. 'Russian Easter' tenslotte, gooit alle registers open in een uitbundig en vreugdevol slot. Ritmische stuwing en akkoordische volheid beelden de openbrekende natuur uit die met een jubelende hymne bekrachtigd wordt.

   Suite uit Schilderijententoonstelling
LAREN - Op zondag 16 september zal tijdens het Anton Mauve-feest in Laren (NH) de nieuwe es-klok van de Larense beiaard (slagtoon cis2) in gebruik worden genomen.
De middelen voor deze door de Koninklijke Eijsbouts gegoten 48ste beiaardklok zijn bijeengebracht door de bevolking en het bedrijfsleven in Laren.

Namens de 'Stichting Vrienden van de Larense Beiaard' zal de klok om 13.30 uur door Foeke de Wolf worden overgedragen aan burgemeester Elbert Roest. Daarna vindt een concert plaats, waaraan wordt meegewerkt door de beiaardiers Klaas de Haan en Bauke Reitsma en het Amersfoorts Koper Ensemble, onder leiding van Ton Braas.

Uitgevoerd wordt onder andere de 'Suite uit De Schilderijententoonstelling' van Modest Moussorgsky, in een bewerking voor koperensemble, slagwerk en beiaard van Wim Franken. Het concert is te beluisteren op het grasveld naast de Johanneskerk aan de Naarderstraat.

   Jubileum Stichting Goese Beiaard
GOES - Op zaterdag 22 september 2007 wordt in de Grote Kerk te Goes een bijzonder concert georganiseerd ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de Stichting Goese Beiaard. Het publiek zal niet alleen buiten, maar ook binnen in de kerk de verrichtingen van de beiaardier kunnen beluisteren en via een groot scherm ook kunnen bekijken.
Medewerkenden zijn Sjoerd Tamminga, Jorrit Tamminga, Jos Vogel, alsmede blokfluitist Erik Bosgraaf. Deze vier musici staan borg voor een concert vol verrassingen.

Twee componisten staan deze middag centraal, namelijk blokfluitist en beiaardier Jacob van Eyck (1590-1659) en de hedendaagse componist Jorrit Tamminga (geb. 1973). Na het 'Questa dolce sirena' uit 1646 op beiaard zal Erik Bosgraaf op blokfluit enkele werken van Van Eyck uitvoeren. Vervolgens klinken opnieuw composities van Van Eyck, maar ditmaal wordt het geluid van de fluit door middel van de computer ook omgezet in allerlei soorten klokkenklanken. Je hoort dan dus blokfluit en zeg maar 'klokfluit'. De geluiden zullen uit allerlei hoeken van de kerk komen.

Voorts vermeld het programma nog enkele werken van Jorrit Tamminga, waaronder 'Morphosis' (2000) voor beiaard en live elektronica. In dit stuk wordt het geluid van de

klokken door de elektronica bewerkt zodat er totaal nieuwe klanken ontstaan, die echter nog steeds in relatie staan tot de oorspronkelijke klok: gamelan klanken, zingende klokken, bibberende bellen.

In 'Euridice' (2000) - voor beiaard en klanksporen - staat de aloude mythe van Orpheus en Euridice centraal. Het klankmateriaal van de tape bestaat uit saxofoon, stem en viool. De beiaard omspeelt en accentueert de texturen van de tape en benadrukt de dramatische verhaallijn. Jos Vogel zal op orgel het verhaal extra ondersteunen, terwijl Erik Bosgraaf de dolende Orpheus muzikaal neerzet.

Het derde stuk is 'Vierkant' (2005) voor beiaard en live elektronica. In dit werk komt de klank van zowel beiaard als de ter plekke bewerkte klanken van de klokken uit vier luidsprekers die rondom het publiek staan opgesteld.

Het is vooral de bedoeling via dit concert, wat meer een luisterexpositie is, het publiek kennis te laten maken met alle facetten van beiaardklokken. De luisteraars kunnen tussen 14.00 en 17.00 uur de kerk inlopen, hoeven niet te gaan zitten en mogen er gewoon doorheen praten.

   Het Bronzen Hart van Feremans

MECHELEN (B) - Op 20 mei 2007 is het 100 jaar geleden dat de Mechelse componist Gaston Feremans het leven zag. Dit wordt op vrijdag 12 oktober 2007 om 20.00 uur in de kathedraal gevierd door de uitvoering van zijn grootse oratorium 'Het Bronzen Hart'. Dit oratorium uit 1961 is een ode aan de Mechelse Sint-Romboutskathedraal en haar beiaard. | Download de aankondiging (PDF-document) ...

Het is een uniek en uitdagend werk en wordt uitgevoerd door een immens gemengd volwassenenkoor, een kinderkoor en een symfonisch orkest. In totaal meer dan 400 zangers en muzikanten! Dit alles in samenspel met een beiaard.

Tijdens de uitvoering zullen met behulp van multimediatechnieken sfeerbeelden weergegeven worden over de beiaard, het werk zelf en het leven van Gaston Feremans. Voor de toehoorders zeker een unieke ervaring!

Gaston Feremans zocht graag de meeslepende kracht van de zwierige zanglijn der polyfone gezangen. Zo wist hij in 'Het Bronzen Hart' een stemmingsbeeld te treffen, bezield met ongezochte doch effectdragende harmonieën in zowel ritmische als melodische lijnen.

Het werk getuigt van een verheven volkskarakter en wordt versterkt door meeslepende harmoniewisselingen in ieder nieuw zanggedeelte. Hierdoor zijn melodie en klankkleur ongetwijfeld van een gedistingeerde stijlschoonheid en overtuigen ze van de ernst van zijn vindingrijke ingeving en de degelijkheid van zijn meesterschap.

De compositie is aan de Mechelse toren en beiaard gewijd en vormt een suite van acht muzikale taferelen: 1. Ouverture, 2. Proloog, 3. Kermis rond de Toren, 4. Maria-litanie, 5. Dodendans, 6. Kerstwake, 7. De Kunstenaar, en 8. Laudes. In dit slotdeel brengen de koristen, donker van toon, een gedempt Alleluia in een obsederend ritme. Dit wordt gedragen door een koppig, stotend orkest dat in zijn woestheid en volheid dit werk ruw doch indrukwekkend besluit.

Toegang EUR 12 in de voorverkoop en EUR 15 aan de deur.

   Geslaagd QM Concours Zwolle
ZWOLLE - Op zaterdag 1 september vond op de Peperbus-beiaard het Internationaal Quatre Mains Beiaardconcours plaats. Vijf duo's hadden zich ingeschreven. Het was een ontspannen en goed georganiseerd evenement met een gezellige afsluitend etentje. De eerste prijs was voor Malgosia Fiebig en Toru Takao, terwijl Anna Maria Reverté en Koen Van Assche er met de tweede prijs vandoor gingen. | Lees meer ...

   Sweelinck Festival Amsterdam
De Stichting Muziek in de Oude Kerk organiseert dit jaar voor de tweede keer de Internationale Orgelwedstrijd Jan Pieterszoon Sweelinck als onderdeel van een festival dan aan deze musicus, zijn tijdgenoten en leerlingen is gewijd. Plaats van handeling is de Oude Kerk in Amsterdam waar Sweelinck (1562-1621) destijds zelf organist was en les gaf.

Onderdeel van het festival is een masterclass die Bernard Winsemius zal verzorgen op maandag 15 oktober van 10.00-16.00 uur. Tien actieve deelnemers en vijf toehoorders hebben zich hiervoor kunnen inschrijven. Winsemius zal behalve 'Pavane Lachrimae' en 'Psalm 23' van Sweelinck ook werken van William Byrd en John Dowland behandelen. | Zie ook ...

Sweelinck werd op 15-jarige leeftijd tot organist van de Oude Kerk benoemd. De aanvankelijk katholieke kerk ging in 1578 over in de handen van de Protestanten. Sweelinck kwam daarna in dienst van de stad. Na zijn dood is hij begraven in de kloostergang van de kerk onder grafzerk nr. 100.

Tijdens het festival, dat van 14 t/m 21 oktober duurt, zal op de beiaard van de Oude Kerk door diverse vooraanstaande beiaardiers worden geconcerteerd.

NIEUWSFLITS - SEPTEMBER 2007  Terug naar welkomstpagina