Internationaal QM Beiaardconcours
ZWOLLE - De Zwolse Beiaard Stichting organiseert zaterdag 1 september 2007 met medewerking van de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging een Internationaal Quatre Mains Beiaardconcours op de beiaard van de Peperbus.

Voor het concours hebben zich vijf duo's ingeschreven die ieder ongeveer 20 minuten van zich zullen doen spreken. Deelnemers vertegenwoordigen verschillende landen, namelijk België, Japan, Polen, Spanje en Nederland. Het concours begint om 13.30 uur. De prijsuitreiking door de burgemeester van Zwolle zal rond 17.00 uur plaatsvinden in de tuin van het Stedelijk Museum, tevens de luisterplaats.

De jury bestaat uit Bernard Winsemius, Gideon Bodden en Geert D'hollander. Laatstgenoemde schreef ook het verplichte werk, getiteld 'Bolero for Bells'. De royale eerste en tweede prijs bestaan uit geldbedragen ter grootte van € 1.500 en € 900.

   Internationaal Compositieconcours
RHENEN - Ter gelegenheid van Rhenen 750 jaar stad en de 50ste verjaardag van de Van Bergen-beiaard in de Cuneratoren organiseert de Stichting Cunera-beiaard in samenwerking met de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging een compositiewedstrijd. De bekroonde compositie zal worden beloond met een hoofdprijs van € 1.500. De tweede en derde prijs bestaat uit een geldbedrag van respectievelijk € 1.000 en € 750. Bovendien is nog een aanmoedingsprijs beschikbaar van € 750 voor het beste werk van een componist jonger dan 30 jaar.

De jury bestaat uit de heren Ton Hartsuiker (musicus, oud-directeur van onder andere het Sweelinck-conservatorium in Amsterdam), Carl Van Eyndhoven (beiaardier en beiaarddocent), Marco de Goeij (componist), Gideon Bodden (beiaardier en beiaardadviseur), en Freek Bakker (niet-meestemmend secretaris).

Inzendingen moeten voor 1 januari 2008 door de secretaris zijn ontvangen. De uitslag zal op 29 maart 2008 in Rhenen tijdens de jaarvergadering van de NKV bekend gemaakt worden. Dan zal de prijswinnende inzending, alsmede een selectie van overige interessante inzendingen ten gehore gebracht worden. De winnende werken zullen in een nieuwe beiaardbundel worden gepubliceerd. Lees de voorwaarden ... Nederlands | English.

   Havenconcert met reizende beiaard
ZEEWOLDE - De vereniging 'Vrienden van het carillon Zeewolde' organiseert op woensdag 29 augustus het traditionele Havenconcert rond muziektent Belvedére in het water van de Aanloophaven achter het gemeentehuis. Het concert begint om 21.00 uur.

Speciaal voor dit concert is een muzikaal orkest samengesteld dat luistert naar de naam 'Internationaal H(e)aven Ensemble Zeewolde' en staat onder leiding van beiaardier Boudewijn Zwart. Het Concert Carillon is te horen in combinatie met verschillende muziek-instrumenten. Ook klinkt er achthandig pianospel op twee piano's. Speciale gasten zijn de beiaardiers Stefano Colletti en Trevor Workman en de bekende watermuzikant Reinier Sijpkens die het concert in samenspel met carillon op zijn eigen enthousiasmerende wijze zal besluiten.

Het programma van het concert is zeer gevarieerd. Naast bewerkingen van bekende melodieën uit de opera, zal ook een integrale uitvoering klinken van de 'Vier Jaargetijden' van de Argentijnse componist Astor Piazzolla.

   Oude Haven concert - met Rocky
SCHOONHOVEN - Stichting 'Schoonhoven Klassiek' organiseert op zaterdag 1 september de 10de editie van het Oude Haven Concert. In de middag is er een kinderconcert dat om 16.00 uur begint. Het avondconcert begint om 21.00 uur. Na afloop kan het publiek nog muzikaal nagloeien tijdens de 'Afterglow' op het aangrenzende Kazerneplein.

In de middag wordt op een podium boven het water van de Oude Haven het kinderconcert 'Classic for Kids' gehouden met het Vlaamse duo 'Compagnie Aardbei'. Verteld wordt het muzikale verhaal 'Rocky het klokkie'. Dit piepkleine klokje wil graag meespelen in een echt carillon, maar moet daarvoor wel heel wat verre reizen maken. Een vrolijk verhaal voor zowel de allerkleinsten als voor de kinderen tot 99 jaar. Kortom, een voorstelling voor het hele gezin! Beiaardier is Jan Verheyen.

Voor het concert op de avond is voor de gelegenheid een ensemble samengesteld onder leiding van Boudewijn Zwart. Het Concert Carillon is te horen in combinatie met diverse muziekinstrumenten. Ook hier achthandig pianospel op twee piano's. Watermuzikant Reinier Sijpkens en de beiaardiers Stefano Colletti en Trevor Workman zijn eveneens in Schoonhoven te gast.

Het gevarieerde programma omvat bewerkingen van operamelodieën en een integrale uitvoering van de 'Vier Jaargetijden' van de Argentijnse componist Astor Piazzolla.

Dit werk, gecomponeerd met een knipoog naar de 'Vier Seizoenen' van Antonio Vivaldi, heet in het Argentijns "Las cuatro estaciones porteñas". Letterlijk vertaald betekent dit: De vier jaargetijden van de havenbewoners (van Buenos Aires). Voor het Oude Haven Concert dus een zeer toepasselijk werk.

   Opening Catharinaplein
EINDHOVEN - Omdat de metamorfose van het plein voor de Stadskerk St. Cathrien in Eindhoven haar voltooiing nadert vindt op zaterdagavond 1 september tussen 22.00 en 22.45 uur de ingebruikname plaats met onder andere een voor Nederland uniek concert.

Dit concert, met als thema 'Van historie naar toekomst', zal met een performance passend bij de kernactiviteiten van de stad Eindhoven - technologie, innovatie, design, muziek en licht - worden ingevuld. De Catharinakerk met haar rijke verleden zal daarin de hoofdrol spelen.

Het concert is een kruisbestuiving van een veelheid aan elementen. Muzikaal werken mee: stadsbeiaardier Arie Abbenes op de Philips-beiaard, organist Ruud Huijbregts op het kerkorgel, en DJ Lady Aïda met elektronische dance muziek. Toetsenist en samensteller van het muziekgebeuren is componist, muziekschrijver en dirigent Ad Maas. Er zullen bewerkingen van muziekstukken worden gebracht van onder meer Kraftwerk, Daft Punk, Jeff Mills, Jesus Christ Superstar en van Ad Maas zelf uit de musical 'Het Marcus Mysterie'.

Daarnaast zullen door 'Visual Designer' Olga Mink ontworpen laserbeelden op de kerk worden geprojecteerd en is Atelier Vrijdag aanwezig met de laserprojectie-installatie 'De Betekenaar'. Op (koop)zondag 2 september is er een programma vol muziek- en straattheater.

   Concert beiaard en elektronica
HOORN - Op woensdag 5 september worden tijdens een bijzonder concert van 20.00-21.00 uur vier composities voor (toren)beiaard en elektronica uitgevoerd van Jorrit Tamminga.

'Waterslag' is de titel van een nieuw werk voor beiaard en klanksporen, dat in opdracht van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst ter gelegenheid van Hoorn 650 jaar Stad is geschreven: "In Waterslag staat de relatie tussen mens, het land en het water centraal. Het ontginnen van land aan het water, de scheepvaart op zee en het ontstaan van een stad. Op de klanksporen klinken elektronische klanken van zee, regen, wind, klokken, orgel en koor. De beiaard verklankt de stad en het land." De beiaard wordt bespeeld door Frits Reynaert.

De andere stukken die worden uitgevoerd zijn 'Morphosis' (2000) en 'Vierkant' (2005) - beide voor beiaard en live elektronica - met beiaardier Sjoerd Tamminga. Bij dergelijke uitvoeringen wordt de klank van de beiaard ter plekke via een computer gemanipuleerd en via luidsprekers weergegeven. Frits Reynaert speelt ook nog het stuk 'Barsten' (2005) voor beiaard en tape. Behalve op de grond zullen ook luidsprekers bij de klokken worden opgesteld.

   Slotconcert met première
WEERT - Dit jaar richtte de Stichting Limburgse Componisten zich op met name het automatisch klokkenspel. Sinds mei van dit jaar klinken namelijk op een achttal grote en kleine klokkenspellen in de provincie Limburg nieuwe originele melodieën voor het hele uur, het halve uur en de beide kwartieren.

Dit bijzondere project wordt op zondag 9 september om 14.30 uur in de St. Martinuskerk te Weert afgesloten met een slotconcert. Tijdens dit concert zullen alle nieuwe uurmelodieën nogmaals ten gehore worden gebracht en speelt stadsbeiaardier Frank Steijns op de torenbeiaard het door hemzelf geschreven 'Prelude Romantique', 'Suite Archaïque' van Benoît J. Franssen, en 'Katelijne' van Kurt Bikkembergs.

Maar er worden ook twee werken uitgevoerd voor carillon en fanfare-orkest, te weten de in 1964 geschreven 'Mestreechter Suite' van Benoît Franssen en de speciaal voor dit project gecomponeerde 'Torenmuziek' van Jo van den Booren.

Medewerking wordt verleend door de Fanfare Eensgezindheid uit Maasbracht-Beek. Deze fanfare werd driemaal achter elkaar wereldkampioen op het WMC in Kerkrade en staat momenteel onder muzikale leiding van Jean-Pierre Cnoops. Voor deze uitvoering maakt beiaardier Frank Steijns gebruik van een mobiel carillon.

De 'Mestreechter Suite' werd in 1964 geschreven voor het 300-jarig bestaan van het Maastrichtse stadhuiscarillon, maar werd daarna meer dan 40 jaar verloren gewaand. Begin dit jaar vond Frank Steijns het manuscript terug via de erfgenamen van de componist.

De uitvoering van 'Torenmuziek' voor carillon en fanfare is een première. Dit nieuwe werk is speciaal voor dit project gecomponeerd in opdracht van de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging en geschreven als een hommage aan de Nederlandse componist Henk Badings (1907-1987). Het werk is dan ook geheel in de door Badings zo veelvuldig gebruikte octotonische modus geschreven. Hierdoor mengen de mineur-boventonen van de klokken perfect met de majeur-boventonen van de koperblazers.

Het programma van het slotconcert is afhankelijk van de weersomstandigheden en daarom onder voorbehoud. | Bezoek voor actuele informatie ...

NIEUWSFLITS - AUGUSTUS 2007  Terug naar welkomstpagina