Festival 'The sea on bells'
AMSTERDAM - In Amsterdam wordt dit jaar het festival 'The sea on bells' georganiseerd rondom de hoofdstedelijke beiaarden. Dinsdag 7 augustus is één van de data waarop een 'waterconcert' plaatsvindt. Om 12.00 uur speelt Boudewijn Zwart op de Westertoren bekende Shanty-liederen. Een half uur later speelt hij een muzikaal vraag & antwoordspel met watermuzikant Reinier Sijpkens.












Op de Oudekerkstoren laat Boudewijn om 14.30 uur improvisaties over liederen uit de tijd van Michiel de Ruyter klinken, wederom gevolgd door samenspel met de water-muzikant. Dit laatste optreden wordt om 19.00 uur nog een keer herhaald. | Zie ook ...

   Wim Franken integraal
BREDA - Donderdag 16 augustus om 20.00 uur en zaterdag 18 augustus om 16.00 uur zullen Bauke Reitsma (Amersfoort) en David van der Vlies (Dordrecht) op de beiaard van de O.L.-Vrouwetoren in Breda alle solo- en duo-beiaardwerken uitvoeren van Wim Franken. Franken vierde eerder dit jaar zijn 85ste verjaardag. Beide concerten bevatten een pauze.

   Meer bespelingen in Amsterdam
AMSTERDAM - Stadsdeel Centrum van 's lands hoofdstad heeft extra financiële middelen vrijgemaakt voor uitbreiding van het aantal reguliere bespelingen van de beiaarden in de Amsterdamse binnenstad. Het betreft de carillons van de Westertoren, de Munttoren, de Oude Kerkstoren en de Zuidertoren.

Door de uitbreiding van het aantal bespelingen wordt het voor toeristen en andere klokken-liefhebbers mogelijk op één middag een tocht te maken langs de verschillende beiaarden. Het nieuwe speelschema (voor 2007) ziet er als volgt uit:

Dinsdag: Boudewijn Zwart
12.00-12.45 Westertoren (was 60 min.)
14.00-14.45 Oudekerkstoren (was 30 min.)
16.00-16.45 Zuidertoren (nieuw)

Donderdag: Bernard Winsemius
12.00-12.45 Zuidertoren (was 60 min.)
14.00-14.45 Munttoren (nieuw)
16.00-16.45 Westertoren (nieuw)

Zaterdag: Gideon Bodden
12.00-12.45 Westertoren (nieuw)
14.00-14.45 Munttoren (was 60 min.)
16.00-16.45 Oudekerkstoren (was 30 min.)

   Uitzending beiaard naar Uruzgan
WEERT - Het bevrijdingsconcert dat Frank Steijns op zaterdag 5 mei jl. op de beiaard van Weert presenteerde kon door de Nederlandse militairen in Uruzgan rechtstreeks worden gezien en gehoord.

Het concert vormde een onderdeel van enkele feestelijke activiteiten op de Markt die op initiatief van de Jeugdraad van Weert (een soort gemeenteraad van jongeren) werden georganiseerd. De raad wilde graag iets doen voor de militairen van het Regiment Limburgse Jagers. De Van Hornekazerne in Weert is namelijk de thuisbasis van het regiment.

Op het programma stonden liedjes vanuit de bevrijdingstijd, zoals 'Daar zijn de appeltjes van Oranje weer', 'We'll meet again' en songs van Glenn Miller, naast de nationale volksliederen van de bevrijders. Ook het publiek in Weert zelf kon alles op een groot scherm volgen. Men kon zelfs spreken met de militairen in Afghanistan.

De Koninklijke Landmacht zorgde voor een speciale straalverbinding met de Nederlandse legerbasis in Uruzgan.

Voor het programma van de derde Weerter Beiaardweek | Klik hier ...

   Nieuwe website NBS
AMERSFOORT - De Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort beschikt sinds kort over een nieuwe eigen website. Op een fraaie manier wordt informatie gepresenteerd over de school, de studie, en Beiaard Centrum Nederland. Bij ieder hoofdstuk worden de onderwerpen overzichtelijk weergegeven. Foto's maken het geheel aantrekkelijk. Kortom, een mooi en helder visitekaartje.

Onmisbare informatie voor een ieder die overweegt beiaardier te worden. Bovendien kan de bezoeker de teksten ook in het Engels lezen! Een juiste keuze, gezien het internationale karakter van de school.

Henk Verhoef schreef de Nederlands tekst. Voor het ontwerp van de website en de foto's tekende Malgosia Fiebig. Technisch is de site gerealiseerd door Ericka Marquez. | Bekijk de website ...

   Bespelingen Kampen gestaakt
KAMPEN - De Nieuwe Toren in Kampen moet met spoed worden gerestaureerd omdat de houten constructie ernstig is verzwakt door toedoen van de bonte knaagkever.

De staat van de toren is zelfs van dien aard dat het noodzakelijk is om al op korte termijn preventieve maatregelen te nemen. Deze bestaan uit het demonteren van de klokken en het verwijderen van de lantaan (het opengewerkte deel van de toren waar de klokken hangen) en het waterdicht afdekken van het restant van de toren.

Op woensdag 4 juli jl. zijn vanwege het gevaar de weke-lijkse bespelingen al stopgezet. Verder is de hele concert-serie voor deze zomer afgelast en is de toren niet langer toegankelijk voor publiek. Ook de koe, die traditioneel vanwege de Kamper Ui(t)-dagen in de maand juli met een touw om zijn nek de toren op wordt gehesen, zal het gras in de dakgoten voor het eerst sinds 40 jaar moeten ontberen.

De gemeente Kampen heeft bij het Rijk een subsidie aangevraagd om de restauratie te kunnen bekostigen. De kans dat deze subsidie zal worden toegekend wordt positief ingeschat, zodat de werkzaamheden snel kunnen starten. Waarschijnlijk is de beiaard echter pas in 2009 weer bespeelbaar.

   Expositie grootste luidklok
ASTEN - In 2006 werd bij Koninklijke Eijsbouts in Asten de grootste luidklok ter wereld vervaardigd. De klok van 36.250 kg is gegoten bij scheepsschroevengieterij Wärtsilä in Drunen, omdat de ovens van Eijsbouts voor een dergelijk grote klok niet groot genoeg zijn.

De klok heeft een diameter van 382 cm en is 3,72 m hoog. De slagtoon is de gis van het grote octaaf.

De klok werd in opdracht van een Japanse ondernemer gegoten. In Japan is de reuzenklok met een boeddhistisch ritueel in gebruik genomen. Ze klinkt nu aan de voet van dé Japanse berg, de vulkaan Fuji, gehangen in een stalen constructie met een klepel van 1550 kg.

Op 6 juli is in het Nationaal Beiaard- en Natuurmuseum in Asten een tentoonstelling geopend waar een houten model op ware grootte van deze luidklok te bewonderen is. Verder worden in de expositieruimte foto's en tekeningen van de vervaardiging getoond en zijn de originele mallen en gereedschappen te bewonderen. | Ga naar website museum ...

NIEUWSFLITS - JULI 2007  Terug naar welkomstpagina