Festival Classique
DEN HAAG - In Den Haag wordt voor het eerst een Festival Classique georganiseerd. In het centrum van Den Haag geven van vrijdag 15 t/m zondag 17 juni ongeveer 650 musici 150 concerten op 20 prachtige en vaak unieke binnen- of buitenpodia. Het carillon van de Grote Kerk heeft daarin op twee manieren een plaats.

Op de openingsdag wordt van 12.00 tot 13.00 uur het carillon bespeeld door stadsbeiaardier Heleen van der Weel. Het programma is geheel gevuld met voor beiaard bewerkte composities van Pieter de Vois, Quirinus van Blankenburg, Constantijn Huygens, Albertus Groneman, Christian Ernst Graf en Johan George Berger. Zij waren organisten / beiaardiers van de Grote Kerk of op andere wijze in Den Haag bezig met het maken van muziek of met componeren.

Op zaterdag 16 juni bespeelt Arie Abbenes de beiaard in samenspel met blokfluitiste Saskia Coolen. Zij vertolkt in de binnentuin van het voormalige gebouw Amicitia aan het Westeinde werken van en uit de tijd van Jacob van Eyck. Amicitia werd een aantal jaren geleden omgevormd tot een fraai appartementencomplex. De bewoners-organisatie heeft volledige medewerking voor dit concert gegeven. De toegang tot de concerten is gratis.

In de binnentuin van Amicitia wordt op vrijdag 15 juni gespeeld om 17.00 en 20.30 uur. Op zaterdag 16 juni om 14.00, 17.00 en 20.30 uur en op zondag 17 juni om 14.00 en 17.00.

   Wereldpremière Fanfare 2007
AMERSFOORT - Op zaterdag 16 juni 2007 vindt om 11.30 uur de première plaats van 'Fanfare 2007' voor het Amersfoortse 7-gelui (c1 - es1 - g1 - as1 - bes1 - c2 - es2) en de Eijsbouts-beiaard.

Jacques Maassen schreef dit werk ter gelegenheid van de "toogdag" van het Amersfoorts Klokkenluiders-gilde, in 2007 zeven jaren oud. De compositie is te beschouwen als een vervolg op het eerdere werk 'Fanfare 2000' voor beiaard en koperblazers dat Maassen in 2000 schreef ter gelegenheid van de inwijding van het zevengelui.

'Fanfare 2007' is gebaseerd op een vier-handig pianowerk van Serge Rachmaninov: 'Pasen', opus 5/4. Hierin verklankt Rachmaninov zijn impressies van het typisch russische klokgelui, ZVON genaamd, waarin zware, grote klokken langzaam beieren terwijl hoog daarboven snel kleinere klokjes worden geluid. Helemaal origineel is Rachmaninov hierin niet, want zijn twee basisakkoorden zijn rechtstreeks ontleend aan het klokgelui uit de kroningsscène van de beroemdste russische opera ooit geschreven, de Boris Godunow (1869) van Modeste Moussorgsky.

Het werk is zodanig gecomponeerd dat klokkenluiders en beiaardiers, die elkaar niet of nauwelijks kunnen horen omdat ze op verschillende verdiepingen in de toren werken, zich richten op tijdsaanduidingen. Het werk is daartoe in een aantal zones opgedeeld. De start van een nieuw deeltje (een nieuw gegeven, een nieuw moment) zal altijd bij een nieuwe tijdsaanduiding moeten gebeuren. Daarna zijn de uitvoerders redelijk vrij, tot een nieuwe aanduiding is genoteerd.

Uitvoerenden zijn het Amersfoorts Klokkenluidersgilde, onder leiding van luidmeester Bauke Reitsma, en de beiaardiers Eriko Koide en Jacques Maassen. Het werk duurt 14 minuten.
   Carillon meets fusionband
SOEST - Op woensdag 20 juni 2007 om 16.00 uur zal op het Landgoed De Paltz de Reizende Beiaard De Paltz worden bespeeld door Paul Maassen.

Paul Maassen (1981) studeert sinds 2006 voor zijn Masterdegree Muziek aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Naast zijn hoofdvak piano jazz, studeert hij als keuzevak beiaard bij Carl van Eyndhoven, verbonden aan het Lemmens-instituut. Bij zijn opleiding hoort ook een onderzoek en stage. Zijn "practiced based research" heeft als onderwerp het implementeren en uitvoeren van jazz en lichte muziek op beiaard, al dan niet solo.

Als onderdeel van het onderzoek en studie geeft Paul Maassen een concert met reizende beiaard en fusionband. Hij arrangeerde en componeerde hiervoor een aantal moderne fusion- en jazz-composities. Bezetting: Paul Maassen (beiaard), Daan van den Hurk (toetsen), Bas Kisjes (basgitaar) en Bob Roos (drums).

Een ieder wordt van harte uitgenodigd om dit concert mee te maken! De entree is gratis, maar het is wel noodzakelijk van tevoren per mail te laten weten dat u komt: p_maassen@hotmail.com.

   Examens NBS
AMERSFOORT - Het eerste deel van de VKM-examens van de Nederlandse Beiaardschool heeft dit jaar reeds plaatsgevonden op vrijdag 1 juni op de Domtoren in Utrecht. Christiaan Winter, Malgosia Fiebig (Polen) en Janno den Engelsman slaagden alle drie voor dit examenonderdeel, waarin met name de oude muziek centraal stond.

Het tweede deel van de VKM-examens vindt plaats op woensdag 20 juni op de beide beiaarden van de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort. Malgosia Fiebig speelt om 10.30 uur, Christiaan Winter om 12.00 uur, en Janno den Engelsman om 13.30 uur.

De Bachelor-examens vinden plaats op vrijdag 22 juni, eveneens op de beiaarden van de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort. Om 15.00 uur speelt Eriko Koide (Japan), en om 16.30 speelt Jan-Geert Heuvelman.

De drie VKM-studenten zijn ook nog te beluisteren op woensdag 27 juni. Van 19.00 tot 20.00 uur geven zij gezamenlijk een concert op de Eijsbouts-beiaard van de Amersfoortse Onze Lieve Vrouwetoren. Op het programma staan examenstukken (o.a. 'Passacaglia' van Jos Lerinckx, 'Suite II' van Henk Badings en het nieuwe werk 'Rhapsody on Bells' van Wim de Ruiter). Het concert wordt vanaf 18.50 uur ingeluid door het Amersfoorts Klokkenluiders-gilde. Na het concert vindt op de Nederlandse Beiaardschool de diploma-uitreiking plaats.

   Uitslag Beiaardconcours
AMERSFOORT - Op zaterdag 9 juni 2007 vond in Amersfoort het door de NKV en BCN georganiseerde Internationale Beiaardconcours plaats. Hoewel de zon zich die dag niet echt heeft laten zien en een paar forse buien de orde trachtten te verstoren is het de jury uitstekend gelukt het spel van de in totaal 11 kandidaten te beoordelen. In de categorie B (ongediplomeerde beiaardiers / studenten) was de eerste prijs voor Jan-Geert Heuvelman en ging de tweede prijs naar Esther Schopman. Categorie A kende ook twee prijswinnaars: Jasper Stam eindigde als eerste en Toru Takao als goede tweede.

NIEUWSFLITS - JUNI 2007  Terug naar welkomstpagina