Viering 500 jaar beiaard
OUDENAARDE (B) - Zondag 9 mei 2010 is het Oudenaarde wat de klok slaat. In de stad waar het oudste citaat van een beiaardklavier werd teruggevonden, wordt dan feest gevierd!

Vanaf 14.00 uur zijn er diverse concerten door beiaardiers uit verschillende landen. Ook wordt samengespeeld met een harmonie en is er een programma met kinderliedjes.



Maar liefst vier mobiele beiaarden zijn bij dit feest aanwezig. De reizende beiaard van Klokkengieterij Manousek uit Praag (57 klokken), Reizende Beiaard 'De Paltz' uit Soest (59 klokken), het Nordic Carillon uit Denemarken (50 klokken), en Carillon Reine Fabiola uit Mons (49 klokken).

   Carillonmarathon op 13 mei
ARNHEM - Op Hemelvaartsdag 13 mei wordt de traditionele Carillonmarathon voor de 18de keer georganiseerd. Een muzikale boottocht over de IJssel langs vier Hanze-steden. Passagiers kunnen in iedere stad van boord om naar een beiaardconcert van een half uur te luisteren. De concerten vormen het intermezzo van een prachtige tocht door het Gelders landschap.



Voor het eerst dit jaar start de reis in Arnhem en eindigt de tocht in Deventer. In Arnhem worden de passagiers in de Eusebiuskerk ontvangen met koffie. Het beiaardconcert begint om 10.15 uur. Het schip vertrekt om 11.00 uur. Er wordt afgemeerd in de Hanzesteden Doesburg, Zutphen en Deventer. In Doesburg kan worden deelgenomen aan een stadswandeling.

   Beiaard Hilvarenbeek vernieuwd
HILVARENBEEK - Op Hemelvaartsdag 13 mei wordt de vernieuwde beiaard van Hilvarenbeek feestelijk in gebruik genomen.



De eerste beiaardklokken in Nederland van klokkengieter Rudolf Perner uit Passau (D) zullen om 12.30 uur klinken in een concert door adviseur Boudewijn Zwart en de beekse beiaardier Gideon Bodden. Later op de middag kunnen geïnteresseerde beiaardiers zelf spelen. | Lees meer ...

   Internationaal Beiaardconcours
LIER (B) - Op zondag 12 september 2010 vindt op de 18de eeuwse beiaard van Lier een bijzondere beiaardwedstrijd plaats waarin het gaat om de interpretatie van oude muziek. Niet alleen beiaardiers van naam maken deel uit van de jury, maar ook 'Oude Muziek' specialisten Gustav Leonhardt en Wieland Kuijken.



Elke kandidaat wordt geacht een programma van een half uur met enkel voor beiaard bewerkte clavecimbelmuziek ten gehore te brengen. Als verplicht werk dient elke kandidaat op voorhand een eigen bewerking te maken van één bepaald clavecimbelwerk.

Op zaterdag 11 september vindt de voorronde plaats. Drie beiaardiers strijden uiteindelijk zondag in de finale om de drie beschikbare prijzen. De wedstrijd wordt georganiseerd door de stad Lier, in samenwerking met Collegium Campanarum Lyrae, de Vlaamse Beiaard Vereniging en de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging. | Lees meer ...

NIEUWSFLITS - MEI 2010  Terug naar welkomstpagina