Beiaardconcours Quatre Mains
ZWOLLE - De Zwolse Beiaard Stichting is van plan op zaterdag 1 september 2007 een Internationaal Quatre Mains Beiaardconcours te organiseren. Het instrument omvat 51 klokken en kreeg vorig jaar een nieuw klavier.

Het concours begint om 13.30 uur en eindigt met de prijsuitreiking om 17.00 uur. Het verplichte werk, getiteld 'Bolero for Bells', werd in opdracht van de Zwolse Beiaard Stichting gecomponeerd door Geert D'hollander. De compositie is verkrijgbaar bij het secretariaat van de stichting.

Het aantal duo's dat deel kan nemen is bepaald op vijf. Ieder duo krijgt 20 minuten speeltijd voor het uitvoeren van het verplichte werk en composities naar eigen keuze. | Lees meer ...

   Asten Klinkt Als Een Klok
ASTEN - Het tweedaagse evenement waarbij alles om klokken draait start op zaterdag 12 mei van 12.00 tot 15.00 uur met een Open Torenmiddag. Belangstellenden kunnen in kleine groepen de toren van de H. Maria Presentatiekerk beklimmen. Bovenin zitten Arie Abbenes en Rosemarie Seuntiëns klaar om beurtelings de beiaard te bespelen en uitleg te geven over dit bijzondere muziekinstrument. De toegang is vrij.

's Avonds start om 20.30 uur het spectaculaire programma "Onder de Sterren" met opnieuw Arie Abbenes en Rosemarie Seuntiëns op (reizende) beiaard in samenspel met de 'Maxiband Timeless', koren, en een showballetgroep. Ook probeert het gezelschap 'Shalton Theatre' een science fiction-achtige Icarus te laten vliegen. Op het plein voor de toren zal een grote tribune worden gebouwd.



Op zondagochtend 13 mei wordt vanaf 10.30 uur de traditionele Klokkenmis gezongen door het Astens Mannenkoor. De instrumentale begeleiding wordt verzorgd door Arie Abbenes (beiaard) en Rosemarie Seuntiëns (orgel).

Op zondagmiddag speelt Arie Abbenes tijdens de Kunst & Klokkenmarkt op gezette tijden verzoeknummers. Het publiek kan kiezen uit een divers repertoire dat ter inzage ligt in de kraam van het Nationaal Beiaardmuseum. De website meldt wat er verder nog allemaal te beleven valt.
   Carillonmarathon
DOESBURG - Op Hemelvaartsdag 17 mei wordt voor de vijftiende keer de traditionele Carillonmarathon georganiseerd. Een muzikale boottocht via de IJssel langs vijf Hanzesteden. Passagiers kunnen in iedere stad van boord om naar een beiaardconcert van een half uur te luisteren. De concerten vormen het intermezzo van een afwisselende tocht door het Gelders en Overijssels landschap. Het thema van de beiaardconcerten is dit jaar 'Domenico Scarlatti'.

   Bossche Beiaardweek
'S HERTOGENBOSCH - Dit jaar organiseert de Bossche Beiaardstichting de traditionele Beiaardweek van zaterdag 19 mei t/m zaterdag 26 mei. In deze week worden meer dan 15 concerten gegeven op de beiaarden van de St. Jansbasiliek en het Stadhuis door gastbeiaardiers uit binnen- en buitenland en door stadsbeiaardier Joost van Balkom. De reizende beiaard is op zondag 20 mei in het Westerpark present voor samenspel met drie ensembles van de Muzerije.

In de afgelopen maanden zijn drie luidklokken, die oorspronkelijk in de toren van de Sint Jacobskerk hingen, op initiatief van het Jheronimus Bosch Art Center verhuisd naar de toren van de Sint Jan. Daarmee beschikt de Sint Jan nu over niet minder dan 11 luidklokken!

Ter gelegenheid van deze belangrijke aanwinst worden vijf speciale concerten georganiseerd die tegen een geringe vergoeding in de toren van de Sint Jan zijn te zien en te beluisteren. Bij aanvang van ieder concert wordt een video vertoond van de verhuizing en herplaatsing van de drie luidklokken.

Joost van Balkom sluit de 18de Beiaardweek af met twee concerten op vrijdag 25 en zaterdag 26 mei als onderdeel van 'Jazz in Duketown'. | Download overzicht activiteiten (PDF-document) ...

   Internationaal Beiaardconcours
AMERSFOORT - Op zaterdag 9 juni 2007 organiseert de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging in samenwerking met en op initiatief van het Beiaard Centrum Nederland een Internationaal Beiaardconcours op de beiaard van de O.L. Vrouwetoren van Amersfoort. | Lees meer ...
NIEUWSFLITS - MEI 2007  Terug naar welkomstpagina