BOXTEL – Op 10 juni 2017 om 20.00 uur wordt de gerestaureerde beiaard van de St. Petrusbasiliek in Boxtel opnieuw in gebruik genomen. Bijna vijf jaar geleden werd de toren door de bliksem getroffen. Daarbij raakte het uurwerk beschadigd en smolt de elektronica van het automatisch spel.

Tijdens de restauratie is op het kleinste klokje van 9 kg de naam ‘Jan Jaspers’ geschilderd. Zijn dochter Yvon Jaspers, presentatrice van diverse televisie-programma’s, heeft persoonlijk het klokje naar boven gebracht en in de klokkenstoel gemonteerd. Het gezin Jaspers woonde lange tijd nagenoeg onder de Boxtelse toren. Yvon is dus vlakbij de basiliek opgegroeid. Helaas overleed Jan Jaspers begin 2016. Hij was zelf een enthousiaste torengids en kenner van de historie van de monumentale kerk.

De restauratiewerkzaamheden zijn uitgevoerd door Toine Daelmans uit Helmond met Arie Abbenes als adviseur. Om kosten te besparen heeft ook zeker een dozijn vrijwilligers veelvuldig de handen uit de mouwen gestoken. Bovendien hebben leerlingen van het Baanderherencollege, de school waar Jan Jaspers docent Engels was, meegeholpen met allerlei klussen. Op die manier is een flink aantal inwoners van Boxtel bij de restauratie van de beiaard betrokken geraakt. Het benodigde geld, bijna 100.000 euro, is met inzamelingsacties en door donaties van fondsen en instellingen bijeengebracht.

Aan het promconcert “Toeters en Bellen” op 10 juni wordt meegewerkt door de Boxtelse Gildenbondsharmonie. Samen met gastbeiaardier Rosemarie Seuntiëns brengen zij onder andere “Ouverture 1812” van Tsjaikovski en “Conga del fuego" van Arturo Marquez. Daarnaast zullen de 48 klokken ook worden bespeeld door Tommy van Doorn en Arie Abbenes. Het spel van de beiaardiers zal via een groot scherm voor het publiek zichtbaar zijn.

HERINGEBRUIKNAME BEIAARD BOXTEL  Terug