ARNHEM – Op 20 april 2017 overleed Joke Brandsma, stadsbeiaardier van Enschede sinds 1991 en van Arnhem sinds 2016. Behalve beiaardier was zij ook dirigent van het Velps Kleinkoor en van de cantorijen van de Diaconessenkerk in Arnhem en de Dorpskerk in Rozendaal. De rouwkaart vermeldde wat voor haar belangrijk was: “muziek is mijn leven; mijn leven is muziek”.

Joke werd in 1959 in Heerenveen geboren en startte haar muziekopleiding met orgellessen van Anco Ezinga. Daarna studeerde ze orgel aan het Conservatorium in Arnhem. Daar maakte zij door de lessen van Gert Oldenbeuving ook kennis met de beiaard. Later studeerde ze aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort bij Arie Abbenes en Bernard Winsemius. Voor koordirectie en koormuziek reisde zij naar Utrecht.

Als componist werkte zij mee aan het Orgelboek bij de 491 Gezangen, aan de bundels Zingend Geloven en aan het nieuwe Liedboek. Zelf schreef ze onder meer “Miserere mihi” (1979) en “Lutum fecit” (1985), twee motetten op gregoriaanse thema's voor 5-stemmig koor a cappella. In 2011 volgden “Lorc'amor” en “Mystiek Lichaam”, eveneens voor koor a capella. Muziek en tekst zijn van haar hand in de composities “Van de dolfijn en de forel” voor koor en “Kalm is de nacht” voor koor en fluit.

In opdracht van de NOS herbewerkte zij arrangementen van Johannes en Frederik Berghuis. Deze Delftse beiaardiers hebben in hun tijd veel muziek voor beiaard bewerkt, waaronder ouvertures, volksliedjes, dansen, en marsen. Dit zogenaamde Berghuis-repertoire bevindt zich in het Delfts gemeente-archief.

Voor beiaard schreef Joke in 1995 de “Twente-Suite” waarin zij heel vindingrijk en met oog voor detail allerlei karakteristieken van de vijf Twentse beiaardsteden verwerkte. Haar eerdere compositie voor beiaard “The Rhythm of Mother Earth” (1988) vindt haar oorsprong in de melodie “Zo lang er mensen zijn op aarde” van Tera de Marez Oyens. Joke droeg het werk op aan haar partner Joke Nachenius.

IN MEMORIAM JOKE BRANDSMA  Terug