Het is hollen of stilstaan bij Stichting Carillons Almere.

De Inspiratiedag van de KNKV in 2020 in Almere was de enige activiteit waar de SCA bij betrokken was in een tijd dat vrijwel alles stil lag. Maar nu liggen er meerdere projecten op de tafel van het vijfkoppige bestuur. Over twee daarvan wil ik u wat meer vertellen

Almere heeft drie prachtige carillons: in Almere Haven en Stad worden beide carillons twee maal per week door de twee stadsbeiaardiers Gerda Peters en Bauke Reitsma bespeeld en Almere Buiten heeft een automatisch spel.

Almere wordt een grote stad. Er komen steeds meer stadsdelen bij met nieuwe bewoners die zich ook interesseren voor de beiaard, en met vragen komen of er in hun wijk niet een carillon kan komen!

 

De projecten

De Audiovisuele verbinding

Met financiële steun van de Gemeente Almere wordt een Audiovisuele verbinding aangelegd in de toren van Almere Haven. Bij mooi weer kan men de beiaardier op een groot scherm op het pleintje bij de toren aan het werk zien. Bij slecht weer staat het scherm in de kerkzaal van Goede Rede. Dan is ook de audioverbinding nodig. 

Omdat de toren geheel los van het kerkgebouw staat was het even puzzelen hoe de AV-kabel moet lopen: door de lucht? Via het dak? Draadloos bleek geen optie: te duur en minder betrouwbaar. Gelukkig ontdekten we onder in de toren een klein ongebruikt gaatje waar een kabel met plug door gestoken kan worden. En ook boven de zijdeur van de kerkzaal bleek al een waterdichte kabeldoorgang te zitten. We hopen binnen een paar maanden de verbinding bedrijfsklaar te hebben.

Reizende carillons op de Floriade 2022 in Almere

Het project dat momenteel het meest in de belangstelling staat is het organiseren van beiaardconcerten met mobiele carillons gedurende het halve jaar dat de Floriade open is: van 14 april tot  9 oktober, van 10 tot 19 uur.  

Gedurende de dagen waarop een mobiel carillon aanwezig is wordt er regelmatig op de beiaard gespeeld. Niet alleen door de gastbeiaardier maar ook door de beide stadsbeiaardiers van Almere: Gerda Peters en Bauke Reitsma. Gerda op alle dagen; Bauke alle dagen behalve 12 augustus. Het is de bedoeling dat er met de (gast)beiaardier steeds een andere musicus/artiest mee komt. 

De beiaardiers en bestuursleden van de stichting zullen gedurende de beiaarddagen aanspreekbaar zijn voor het publiek. Er worden folders in twee talen over de Almeerse carillons uitgedeeld.

Het programma 

Zaterdag 14 mei komt Martien van der Knijff spelen, met zoon Ardie van der Knijff op cello. 

Zondag 12 juni komt Jan Verheyen, met Cedric Honings op gitaar.

Op de vrijdagen 8 juli en 22 juli verwachten we Boudewijn Zwart. Dochter Lydia Zwart treedt op als buikspreker in een beiaard-gerelateerd verhaal. Bovendien spelen zij piano en gitaar.

Op vrijdag 12 augustus komt speelt Frank Steijns en echtgenote Madieke Marjon zingt. Frank speelt ook mee met een orkestband.

De laatste carillondag is zaterdag 27 augustus met Martien van der Knijff en Ardie van der Knijff, cello. Gerda Petersspeelt die dag samen met saxofonist Sarina Brouwer.

Voor het stichtingsbestuur was het nog een hele tour om de benodigde financiële middelen bijeen te krijgen. Enkele fondsen en een genereuze gift van een particulier maken dat het financiële plaatje voor het grootste deel rond is. Voor de ontbrekende laatste euro’s hebben we een Fundraising opgezet die uiteraard hartelijk in uw aandacht wordt aanbevolen! 

https://www.gofundme.com/f/beiaardklanken-op-de-floriade-in-almere?qid=5fa06d069c7a31cfb93edf213af1f8a8

De foto’s bij dit artikel zijn van Ben Jonasse en Martien van der Knijff.

Dick Klomp

Voorzitter Stichting Carillons Almere