Beiaardiers in dertien landen, waaronder Nederland, spelen op donderdag 21 mei een muziekstuk tegen corona. Deze wereldwijde beiaardbespeling is georganiseerd ter herdenking van de slachtoffers van het virus en ter ondersteuning van en uit solidariteit met alle ”helden van de zorg”.  “Healing Bells” is gecomponeerd door Jet Schouten en de Amerikaanse beiaardier Pamela Ruiter-Feenstra, die verbonden is aan de Universiteit van Michigan. Schouten (39), journalist, verblijft 10 maanden in Ann Arbor, waar ze een fellowship volgt aan de universiteit van Michigan. Daarnaast volgt ze muzieklessen op de twee carillons van Ann Arbor.

Volgens een oude volkswijsheid kan het carillon ziektes en onheil afweren. Schouten en Ruiter hebben vanuit die gedachte hun muziekstuk geschreven. Schouten heeft in de afgelopen weken wereldwijd beiaardiers benaderd om mee te doen aan de wereldpremière. Op 21 mei is het de Unesco dag voor Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling. Het werk wordt die dag om 12.00 uur lokale tijd uitgevoerd in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Polen, Denemarken, Noorwegen, Zweden, de Verenigde Staten, Brazilië, Australië en Zuid-Korea, door meerdere beiaardiers in die landen.

De makers van “Healing Bells” namen het coronamotief (dat onder een microscoop op een kroon lijkt) als uitgangspunt. Het stuk bestaat uit een structuur van lage en hoge tonen die door de beiaardier in hoog tempo worden afgewisseld. Dit klinkt onheilspellend. Het patroon blijft in hoge snelheid terugkeren. Het werk is gebaseerd op een Oekraïense klaagzang.  

In Nederland wordt “Healing Bells” uitgevoerd in Groningen, Maastricht, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Gouda, Enschede, Hilversum en Hengelo. Er zijn livestreams te vinden op facebook.com/PeaceCarillons/

Dagblad TROUW had een prachtig artikel over dit werk, de componisten en het instrument. Zie de link hieronder:

 
 

https://www.trouw.nl/cultuur-media/jet-schouten-bedwong-het-beest-van-ann-arbor-en-heeft-nu-diep-respect-voor-beiaardiers~bd358386/