Vanuit de nieuwsbrief Stadsmuziek Rotterdam. 

"De Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging organiseert dit jaar de nationale carillon-estafette, die het spoor van de bevrijders volgt. In meer dan 100 Nederlandse steden en gemeenten geven beiaardiers met speciale carillonbespelingen uiting aan dankbaarheid en vreugde om 75 jaar vrijheid.

In Rotterdam organiseren we twee concerten rond deze bijzondere estafette. Het eerste concert wordt gespeeld op donderdag 14 mei van 12:00 uur tot 13:00 uur.  Dit is de dag van het verwoestende bombardement op 14 mei 1940. Stadsbeiaardier Geert Bierling speelt een programma in mineur, met muziek om te gedenken. Het tweede concert vindt plaats op zaterdag 16 mei van 13:00 tot 14:00 uur. Dit is de dag dat we normaal gesproken Opbouwdag zouden vieren: een dag waarop de wederopbouw centraal staat en waar we vieren dat Rotterdam als een feniks uit haar as herrees. Stadsbeiaardier Richard de Waardt speelt een programma in majeur, met muziek om te vieren!

Op donderdag 14 mei vanaf 13:00 zendt RTV Rijnmond een live-uitzending uit van de herdenking van het bombardement waarin burgemeester Aboutaleb een toespraak houdt en een krans legt op het Plein 1940 bij het monument De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine. Tijdens deze live-uitzending speelt stadsbeiaardier Richard de Waardt het Andante van Fiocco op het historische carillon van de Laurenstoren. Oud-stadsbeiaardier Leen ’t Hart speelde ditzelfde stuk uit De Gruyters Beiaardboek tijdens het allereerste concert na de oorlog op het carillon van de Laurenskerk na de oorlog op Opbouwdag in 1962."

De programma’s van beide concerten worden bekend gemaakt via www.stadsmuziek.nl en via Facebook