Op 29 januari zou Lennaert Nijgh 75 jaar geworden zijn. De tekstdichter overleed in 2002. Haarlem, zijn geboortestad, zou graag met alle beiaardiers van Nederland een eer bewijzen aan Lennart Nijgh. Hieronder is hun oproep te vinden. U kunt u deelname per email registreren bij Kees Schabbing: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Beste beiaardiers van Nederland,

Op 29 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat Lennaert Nijgh is geboren.
Lennaert Nijgh, wie kent hem niet? Honderden liedteksten zijn er van zijn hand verschenen en voor veel van die teksten componeerden Boudewijn de Groot en Astrid Nijgh prachtige bijpassende muziek.
Om Lennaert Nijgh eer te bewijzen is in 2013 in Haarlem (zijn geboorteplaats, woonplaats en plaats van overlijden) een festival georganiseerd. De toenmalige organisatoren zien geen gelegenheid om dat te herhalen, reden waarom Rien Donkersloot en ik een hommage aan zijn werk in een andere vorm voorstellen: namelijk een week lang, en vooral op 29 januari, klinken vanaf Nederlandse carillons zijn creaties.

Van de drie ex-vrouwen van Lennaert Nijgh, heb ik enthousiaste reacties gekregen op dit idee, en ook raad en advies; nu hebben we uw inzet nodig om Lennaert Nijgh eer te bewijzen. Enkele van uw collega’s heb ik al benaderd om de levensvatbaarheid van het idee te onderzoeken, en dat leverde meteen steun en sympathie op. Nu hoor ik graag of u in de week van 27 januari tot en met 2 februari 2020 - en liefst op 29 januari - het werk van Lennaert Nijgh in heel Nederland wilt laten klinken.
Praktische zaken zoals PR en het beschikbaar stellen van bladmuziek worden nu uitgewerkt met Rien Donkersloot en Wim Ruitenbeek. Rien speelt als beiaardier van de Haarlemse carillons natuurlijk een belangrijke rol. Beiaardiers van andere belangrijke plaatsen in het leven van Lennaert Nijgh hebben ook al medewerking toegezegd, maar is niet heel Nederland (en Vlaanderen?) het speeltoneel voor Lennaert Nijgh geweest?

Ik hoor graag of u medewerking verleent op het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Als u meedoet, wilt u mij dan ook svp aangeven:
- Wanneer u speelt, en welke tijd en in welke plaats en vanaf welke locatie.
- Heeft u tips vanaf welke plek het carillon goed te beluisteren is? En, om in de stijl van Lennaert Nijgh te blijven, liefst vanaf een terras, waar een Beerenburg wordt geschonken 😊
- Geef svp ook uw internetsite of facebookpagina aan, voor uw publiciteit.
- Een foto van u en/of het carillon dat u bespeelt. Denk bij foto’s aan eventuele auteursrechten, om problemen door publicatie te voorkomen.
- Aanvullende ideeën en suggesties zijn altijd welkom.

Mogen wij uw reactie spoedig ontvangen? Dit in verband met een Persbericht. Alvast hartelijk dank voor uw medewerking!

Met vriendelijke groet, ook namens Rien Donkersloot en Wim Ruitenbeek,

Kees Schabbing

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Facebook: https://www.facebook.com/kees.schabbing.58?fref=comp

Zie ook: https://www.theater-haarlem.nl/programma/16554/Testament_Lennaert_Nijgh_75_jaar/Josee_Koning_en_Jim_de_Groot/