Dit weekend hebben een aantal beiaardiers het initiatief genomen om een speciale bespeling te geven naar aanleiding van een gebeurtenis die veel mensen raakt. Met deze initiatieven staan de beiaardiers in een eeuwenoude traditie: de beiaard speelde op momenten van vreugde en van verdriet, bij een overwinning en een verlies, een inhuldiging of een overlijden. Op deze wijze vertolkte door de eeuwen heen de beiaard, als instrument in de openbare ruimte, de gevoelens van de mensen.

  Vincent Hensen portret

Op vrijdag 17 januari zal de stadsbeiaardier van Leeuwarden, Vincent Hensen (foto boven), een hommage brengen aan “Meneer Aart”.  Acteur, TV maker en Sesamstraat-Icoon Aart Staartjes woonde sinds 2012 in Dronrijp onder de rook van Leeuwarden. Dit weekend is Aart Staartjes overleden aan de gevolgen van een noodlottig verkeersongeluk. Veel mensen zullen deze dagen ongetwijfeld terug denken aan de Stratenmakeropzeeshow, de film van Ome Willem en Sesam straat.

https://www.facebook.com/166638217428945/posts/602100227216073/?d=n

Een initiatief van heel andere aard komt uit Haarlem. Op 29 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat Lennaert Nijgh in Haarlem is geboren. 

Rien Donkersloot

Om die reden heeft beiaardier Rien Donkersloot (foto hierboven) samen met collega Wim Ruitenbeek (foto onder) en een aantal Haarlemse burgers het initiatief genomen voor een hommage aan het werk van Lennaert Nijgh. Zij doen een oproep aan de beiaardiers in Nederland en Vlaanderen om in de laatste week van januari (27 januari tot en met 2 februari 2020)  het werk van Lennaert Nijgh laten klinken. Er is bladmuziek (bewerkingen en composities) beschikbaar. 

Wim Ruitenbeek

Voor meer informatie:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en zie ook:

https://www.theater-haarlem.nl/programma/16554/Testament_Lennaert_Nijgh_75_jaar/Josee_Koning_en_Jim_de_Groot/