15 juli 2019 is een zeer speciale dag voor de bewoners van de Rijp, dan worden namelijk de klokken van het spiksplinternieuwe carillon van de Rijper Grote Kerk naar boven gehesen. 

Het is een kroon voor de stad en alle bewoners die in gezamenlijkheid de kosten voor hun nieuwe carillon gedragen hebben. In een tijd waar de beiaard en beiaardmuziek niet overal meer van zelfsprekend zijn is de plaatsing van een geheel nieuw instrument een heel mooi teken van verbinding. 

De Rijp heeft bij een beruchte grote brand in 1654 haar carillon verloren. Daarna is de kerk wel herbouwd maar een carillon werd niet meer teruggeplaatst. De constructie van de toren is zo behouden dat het mogelijk is een nieuw carillon te plaatsen onder de twee luidklokken. Nu, 4 eeuwen na het verlies, wordt het culturele en toeristische karakter van deze gemeente extra versterkt met een uniek eigen instrument.

15 juli wordt een spectaculaire dag, die vroeg begint met het openen van het toren dak om 7.00 uur ’s ochtends. Voor de kerk zal een grote kraan komen te staan om de klokken omhoog te takelen. De installatie van de grootste klok, geadopteerd door de gemeente Alkmaar, zal zeker indrukwekkend zijn. 

Na de succesvolle installatie van de 43 klokken, zal er in deze zomer een openingsevenement gehouden worden. 

Op de website van de stichting Carillon de Rijp is meer informatie te vinden.

Ook het NH nieuws heeft interessante artikelen over het proces van planning tot plaatsing, bijvoorbeeld dit artikel van april 2019