BREDA — De Grote Toren van Breda speelde een mooie rol tijdens de Cultuurnacht in Breda op 26 januari 2019. Tussen 19.00 en 23.30 was er ieder half uur een Carillon-Plus show met beiaard, percussie, synthesizer en live animation op computer.

Het publiek buiten op het plein zag een prachtig verlichtte toren en kon de klokken horen, maar de echte voorstelling vond binnen plaats in de trommelkamer op 60 meter hoogte. Hier kreeg het publiek in kleine groepen een projectie te zien, een live-video animatie door Willen-Jan de Jong, geïnspireerd op de muziek gespeeld door Mees Siderius (percussie), Hans Vermunt (toetsen) en natuurlijk Paul Maassen op de 14 ton wegende torenbeiaard.

De korte voorstelling was gebaseerd op de Japanse cultuur, wat terug kwam Taiko stijl percussie, de video animaties gebaseerd op een Japanse legende en het Japanse volkslied "Sato no Aki" verstoken op de trommel. Iedere voorstelling eindigde op het half of heel uur precies, zodat ook de trommel deel uitmaakte van het concert. Het eindigen van een contemporaine voorstelling met het lopen van de oude trommel gaf het concert een unieke authenticiteit. 

Na afloop kreeg iedere groep de kans om uit te kijken over nachtelijk Breda. Het Klokkenluidersgilde Breda was aanwezig voor uitleg en demonstratie van het handmatig klokluiden.