ZINGEND BRONS  Terug

'Zingend brons': uw toegang tot de fascinerende wereld van
beiaardiers en zingende torens


'Zingend brons' brengt het verhaal van oorsprong, bloei, neergang en heropbloei van de beiaarden en hun muziek. Het vertelt over de zoektocht naar de zuivere muzikale klok, de beiaard als inspiratiebron in de literatuur, het politieke gebruik én misbruik van de beiaard, de wijzigende visies over hoe klokkenmuziek moet klinken en de strijd tussen zingend brons en beiaardelektronica.

Als publiek instrument heeft de beiaard een nauwe relatie met de samenleving waarvoor hij speelt. Daarom beantwoordt het boek vragen zoals: waarom is de beiaard ontstaan in de Nederlanden? Hoe overleefden de toreninstrumenten de vele oorlogen in onze streken? Waarom zijn de Verenigde Staten het enige land buiten de Lage Landen waar de beiaard écht is doorgebroken? En is er nog plaats voor beiaardmuziek in de samenleving van morgen?

Auteur Luc Rombouts vertelt ook het menselijk verhaal achter de geschiedenis van het klokkenspel: hij schildert het portret van klokkengieters, beiaardiers en luisteraars, met hun ambities, triomfen en ontgoochelingen. Dankzij de afwisseling van geschiedenis, beschouwingen, techniek en verhalen is 'Zingend brons' een toegankelijk boek dat een breed publiek kennis laat maken met het toreninstrument van de Lage Landen.

De pers over 'Zingend brons':

   'Een lijvig en voortreffelijk overzichtswerk' (Reformatorisch Dagblad)
   'Carillon lovers will adore this book' (Carillon News)
   'Se lit quasi comme un roman' (le Bulletin Campanaire)
   'Het ultieme boek over klokken en beiaardmuziek' (Knack)
   'Rombouts is een geboren verteller' (Klok en Klepel)

Luc Rombouts, Zingend brons. 500 jaar beiaardmuziek in de Lage Landen en de Nieuwe Wereld, 464 pag., 230 afbeeldingen in kleur, Davidsfonds, 2010, € 39,95. Verkrijgbaar in de betere boekhandel en te bestellen via www.davidsfonds.be.

Top