Internationaal Beiaardconcours Zwolle en Kampen

Categorie
Algemeen
Datum
2018-07-06
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bijlage

Internationaal Beiaardconcours Zwolle en Kampen

De Nederlandse Klokkenspel-Vereniging (NKV) werd op 20 juni 1918 opgericht. Beiaarden, luidklokken en torenuurwerken vormen een belangrijk onderdeel van het cultuurgoed van ons land. Sinds de oprichting heeft de NKV een belangrijke opdracht: beschermen, bewaren en verspreiden van de beiaardcultuur.

In het kader van de 100e verjaardag vinden een aantal landelijke activiteiten plaats. De Zwolse Beiaard Stichting en de Beiaardkring Kampen hebben een Internationaal Interpretatieconcours georganiseerd. De recent gerenoveerde 17de-eeuwse Hemony-beiaard van de Nieuwe Toren in Kampen is zeer geschikt voor barokmuziek, de Taylor-beiaard van de Peperbus in Zwolle meer voor muziek uit de romantiek en voor hedendaagse muziek.

Op 6 juli 2018 worden vijf finalisten in Zwolle en in Kampen beoordeeld op het kunnen omgaan met deze twee in karakter geheel verschillende instrumenten. Op de Peperbus worden originele beiaardcomposities gespeeld, waaronder het verplichte werk ‘Centenary Bells’: een nieuwe in opdracht door Leo Samama geschreven compositie. In Kampen klinken bewerkingen van muziek uit de barok en de klassieke periode.

De spelersvolgorde is op beide plaatsen hetzelfde: Jonathan Lehrer (Canada), Jasper Stam (Nederland), Tommy van Doorn (Nederland), Toru Takao (Japan) en Vincent Hensen (Nederland).

De jury bestaat uit, Arie Abbenes (voorzitter), Koen Cosaert (Mechelen), Ellen Dickenson (Yale University, New Haven, USA), Frans Haagen en Bernard Winsemius. Deze bepaalt hoe de prijzen oplopend van € 500 tot € 2500 worden verdeeld. De feestelijke prijsuitreiking door Bort Koelewijn, burgemeester van Kampen, is om 20.00 uur in de Gouden Zaal van het Stedelijk Museum Kampen.

De luisterplaatsen voor het publiek zijn gratis toegankelijk: van 10:00-13:20 uur de tuin (of bij slecht weer het restaurant) van het Stedelijk Museum in Zwolle (ingang Voorstraat) en van 15:00-18:20 uur de Hof van Breda in Kampen (ingang Marktsteeg).

 
 

Alle datums

  • 2018-07-06