NEDERLAND — Op 2 maart 2022 klonken door heel Nederland kerkklokken voor vrede. In de Utrechtse Domkerk werd op 2 maart een nationaal gebedsmoment gehouden voor vrede en recht in Oekraïne. De viering, gedoopt tot ‘Vrede voor iedereen’, werd live uitgezonden op NPO2. Op verzoek van de Raad van Kerken in Nederland klonken vanaf 17.15 uur in heel Nederland kerkklokken om zo het gebed in te luiden. Ook in Utrecht klonken de klokken van de Dom, de Geertekerk en de Jacobikerk. Ruben ter Hoeve maakte er een mooi filmpje van.



U hoort de klokken van de Domtoren: De Martinus, de Johannes Baptist en de Magdalena.

De World Carillon Federation (WCF) heeft op 1 maart alle beiaardiers ter wereld opgeroepen om op zaterdag 5 en zondag 6 maart vanuit de torens een boodschap van vrede en troost uit te dragen, met Oekraïense liederen en liederen over vrede. Deze actie van de WCF wordt ondersteund door de Russische en Oekraïense beiaardiers. De afgelopen decennia is een beiaardcultuur gestart in zowel Rusland als Oekraïne, met nieuwe beiaarden in Kiev en Sint-Petersburg. In beide landen zijn beiaardiers die een beiaarddiploma hebben behaald. Ook zijn er nieuwe beiaardstudenten.

In België hebben in het weekend van 5 en 6 maart de beiaardiers hun boodschap van vrede in 33 steden en gemeenten laten klinken. In veel gemeenten kwamen mensen speciaal naar deze concerten luisteren of werd er samengewerkt met de plaatselijke kerkgemeenschap. Verschillende kranten hebben aandacht besteed aan deze actie van de Belgische beiaardiers. Ook in Nederland hebben in dat weekend veel beiaardiers een bijdrage geleverd aan deze symbolische muzikale actie. Van Maastricht tot Emmeloord en van Beverwijk tot Deventer klonken Oekraïense volksliederen en liederen van troost en bemoediging. De concerten gaan door de komende weken. De beiaardiers van Almere zeggen daarover “we gaan onverminderd door met spelen van Oekraïense en vrede gerelateerde muziek! Muziek troost en verbindt alle volken”. De vaste bespelingen in Almere Haven en in Almere Stad zullen de komende weken een boodschap van vrede en troost uitdragen. Vele lokale media hebben aandacht besteed aan deze speciale concerten.

In Maastricht speelde Frank Steijns de beiaard en zong Oekraïens sopraan Ana Reker - Glaser de teksten die louter over liefde en vrede gingen; inclusief een Russisch vredeslied. Ana Reker – Glaser, die al 10 jaar deel uit maakt van André Rieu’s ensemble solisten zegt over dit optreden: “We moeten ieder op eigen wijze iedere dag laten horen dat we met hart en ziel bij ons vaderland en landgenoten zijn”.

De WCF heeft niet alleen een oproep gedaan aan beiaardiers om te spelen ze hebben ook een aantal composities voor beiaard gedeeld, zoals de composities: “Ave Maria”, “Marigold”, en “Prayer for Ukraine”, van Iryna Riabchun uit Kiev. Iryna studeerde en speelde beiaard in Vlaanderen, maar is nu terug in Oekraïne. Iryna zelf heeft de beiaard in Kiev niet kunnen bespelen. Maar ze steunt het initiatief van de WCF van harte. Ook Nederlandse beiaardiers zoals Gerda Peters hebben speciale composities voor beiaard gedeeld met hun collega’s. Gerda Peters heeft de beiaardcompositie “Da Pacem Domine” gedeeld, die Rens Tienstra in 2020 heeft gecomponeerd voor het carillon in Voorburg. Hij stelt de compositie geheel belangeloos ter beschikking aan alle beiaardiers ter wereld voor de roep om vrede.

Deze boodschap van solidariteit en vrede weerklonk in het weekend van 5 maart en 6 maart niet alleen in Nederland en België, maar in heel Europa, Amerika, Azië en Australië. De beiaard is van oudsher een symbool voor vrede en welvaart. Dit unieke muziekinstrument, dat is ontstaan 500 jaar geleden in de “Lage Landen” (Nederland, België, Noord-Frankrijk) is anno 2022 is in 30 landen aanwezig. In totaal zijn er 680 beiaarden wereldwijd.